hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TL'nin tansiyonu düştü

    TLnin tansiyonu düştü
    expand

    Ortadoğu'da tansiyonun yeniden artmasıyla TL değer kaybediyor.

    ABD öncülüğündeki ülkelerin kısa süre içinde Suriye'ye bir askeri müdahalede bulunacağı yönündeki endişelerin azalmasıyla haftaya değer kazancıyla başlayan TL, dün bölgede tansiyonun tekrar artabileceği endişesiyle yeniden değer kaybetti.

    ABD'de açıklanan verilerin ABD Merkez Bankası'nın tahvil alımlarını azaltmaya her geçen gün daha da yaklaştığını göstermesi gelişmekte olan ülke piyasalarındaki satışları daha da artırıyor.

    Suriye gündeminin yakından takip edilmeye devam edileceğini belirten bankacılar, bugünün en önemli iç gündem maddesinin ise TCMB'nin ekonomistler ve bankacılarla gerçekleştireceği toplantı olacağını öğlenden sonra açıklanacak Ağustos ayı reel efektif kur endeksinin de yakından izleneceğini söylediler.

    Hafta başında azalan Suriye endişeleri dün İsrail'in, Akdeniz'de ABD tarafından geliştirilmesi desteklenen Arrow füze savunma sistemini test etmesiyle yeniden arttı. Denemenin önceden haber verilmeden yapılması Rusya'nın bölgede füze fırlatıldığına dair açıklamada bulunmasına neden olurken; dünya piyasalarında da endişe yarattı.

    Bankacılar TL'nin değer kaybında artan jeopolitik tansiyonun yanı sıra, TCMB'nin bu hafta Pazartesi gününü işaret etmesine karşın henüz TL'deki değer kayıplarını sınırlayacak bir adım atmamış olması ve bu hafta ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verileri öncesi artan endişelerin de etkili olduğunu söylediler.

    TL, bu gelişmelerle dün gelişmekte olan ülke para birimlerinden oldukça kötü bir performans gösterdi. Para politikası ve siyasi endişelerin baskı altında bıraktığı Hindistan rupisinin ardından TL dün dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi oldu.

    Geçen hafta 2.0730'a kadar yükselerek tarihi zirveyi test eden dolar/TL dün azalan endişelerle 2.02 seviyesinin de altına indi. Ancak satış baskının yeniden artmasıyla dolar/TL bu sabah 0854'te güne 2.0565 seviyesinden başladı.

    Sepet bazında TL ise geçen hafta tarihi zirvesi olan 2.4194 seviyesini gördükten sonra, dün akşamki seviyelere paralel bu sabah 2.3820 seviyesindeydi.

    Tahvil/bono piyasasında ise 13 Mayıs 2015 itfalı gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.61 valörlü kapanışta yüzde 9.64 seviyesindeydi.

    Öte yandan 8 Mart 2023 itfalı 10 yıllık tahvilde ise ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 10.20, valörlü kapanışta yüzde 10.23 seviyesindeydi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow