hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fındık gelirinin on katı fazlasını çikolata harcıyoruz

    Fındık gelirinin on katı fazlasını çikolata harcıyoruz
    expand

    FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, Türkiye'nin fındıktan elde ettiği gelirin 10 kat fazlasını çikolataya harcadığını söyledi.

    Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, fındık üretiminde dünya lideri Türkiye'nin bu üründen elde ettiği gelirin 10 kat fazlasını harcayarak fındık üzerinden hazırlanan çikolata ürünlerini satın aldığını söyledi.

    Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındığın Türkiye'de yeterince değerlendirilemediğini öne sürdü.

    Yabancı şirketlerin Türkiye'den ham haliyle satın aldığı fındığı, çikolata yaparak Türkiye'ye geri sattığına dikkati çeken Bayraktar, bunun çok fazla gelir kaybına neden olduğunu savundu.

    "Fındık üretiminde lideriz ama bunu doğru kullanamıyoruz" diyen Bayraktar, "Fındık üretimini planlı yapamıyoruz. Bundan dolayı dünyadaki şekerleme üretimi liderleri, Türkiye'nin elindeki bu fındığı ucuza alıp işleyerek çok yüksek karla satıyor. Dolayısıyla ürettiğimiz fındığı 1 liraya satıp, şekerleme olarak 8 liraya geri alıyoruz. Yani arada yüzde 800 civarında bir fark var" ifadesini kullandı.

    Türkiye'de çikolata ve şekerleme sanayisi üzerine çalışmalar yapıldığını belirten Bayraktar, bu çalışmalara herkesin destek vermesini istedi. Bayraktar, sözlerini şöyle tamamladı:

    "Türkiye'de fındık iyi yönetilemiyor. Uzun vadeli bir politika yürütmemiz lazım. Fındığı iyi yönettiğimiz taktirde ülkemiz çok büyük gelir elde edecek. Fındıkta kazandığımızın çok fazlasını şekerleme olarak satın alıyoruz. Bu yıl tahmini ihracat rakamımız, 1.8 milyar lira civarında ama bunun 10 katını harcayarak şekerleme satın alıyoruz. Fındık, Türkiye için bir nimettir. Bu nimeti yeterince değerlendirmiyoruz. Yurt dışındaki tesisler, fındığı ham haliyle bizden alarak şekerleme yapıyor ve çok büyük paralar kazanıyor. Çikolata üretiminde söz sahibi olmamız gerekiyor. Bunun için de önemli yatırımlara ihtiyaç var."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow