hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fındık fiyatları yükseliyor

    Fındık fiyatları yükseliyor
    expand

    Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Musa Keskin, "Serbest piyasada eylül ayı sonlarına doğru fındık fiyatının 7 liranın üzerine çıkmasını bekliyoruz" dedi.

    Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Giresun serbest piyasasında fındık fiyatının 5,5 liradan sezonu açtığını anımsattı.

    Serbest piyasada fındık fiyatının bugün 6,70 lira olduğunu vurgulayan Keskin, "Giresun'da yeni mahsul fındıklar 8 Ağustos tarihinden itibaren pazara indirilmeye başladı. Fındık fiyatı, rekoltenin azlığı ve üreticinin pazara az miktarda ürün indirmesi nedeniyle hızla yükselmeye başladı ve birkaç gün içinde 6 liranın üzerine çıktı. Bugün fiyat 6,50 liranın üzerinde, hatta 6,70 liraya kadar alımlar söz konusu. Sezon başlayalı daha bir ay oldu ama fındık fiyatı bir ayda 1,20 lira arttı" diye konuştu.

    Türkiye genelinde fındık rekoltesinin 500 bin ton civarında gerçekleşmesinin beklendiğini ifade eden Keskin, şunları söyledi:

    "Geçen sezon 300 bin ton iç fındık ihraç edildi. Bu da 600 bin ton kabuklu fındık eder. Bunun yanı sıra 200 bin tona yakın kabuklu fındık tüketimi söz konusu. Buradan yola çıkarsak Türkiye geçen yıl 800 bin ton kabuklu fındık stoğu kullandı. Bu yıl da ihracat ve iç stoğu gözönüne aldığımızda yine Türkiye'de 800 bin ton fındık ihtiyacı oluşacak. Rekoltenin 500 bin ton civarında olacağından yola çıkarsak çok büyük fındık açığı mevcut.

    İhracatçı açığını kapatmak için üreticinin elindeki fındığı bir an önce pazara indirmesini isteyecek. Bunu sağlamak amacıyla da fiyatları yukarılara çekecektir. İlimizde serbest piyasada eylül ayı sonlarına doğru fındık fiyatının 7 liranın üzerine çıkmasını bekliyoruz. Hatta 7,5 lirayı bulabileceği yönünde beklentimiz var."

    Keskin, fındık üreticilerinden emanet fındık indirmemelerini ve sabırlı olmalarını isteyerek, "Bu sezon fındıkta söz sahibi üretici. Fındık üreticisinin tavrı belirliyor fiyatı. Onun için üreticimiz daha temkinli davranmalı. Bir ay daha dişini sıkmalı, sabır göstermeli. Pazara az miktarda fındık indirmeye devam etmeli, özellikle emanete fındık vermemeli" ifadelerini kullandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow