hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çelik kadın istihdamı paketini değerlendirdi

    Çelik kadın istihdamı paketini değerlendirdi
    expand

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, kadın istihdamı paketine ilişkin, "Kadının çalışma hayatında pozitif ayrımcılık yapılması zarureti var" dedi.

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kadın istihdamı paketine ilişkin, "Hayatın bir gerçeği var, neslin devam etmesi gerekiyor. İşte bu çerçevede kadının çalışma hayatında pozitif ayrımcılık yapılması zarureti var ama bu, kesinlikle kadının istihdamda dezavantajlı duruma düşmesini sağlamayacak" dedi.

    Çelik, AA muhabirine, Türkiye'de kadın istihdamının istedikleri oranda olmadığını belirterek, son 10 yılda yüzde 20-21'lerden yüzde 30'lara çıkmasına rağmen halen düşük olduğunu söyledi.

    Konunun eğitim düzeyi ile bağlantılı olduğunu vurgulayan Çelik, eğitim düzeyi yükseldikçe iş gücüne katılım oranının yüzde 70'lere kadar çıktığını anlattı.

    Çelik, kadın istihdamının artırılmasının yanında, istihdam edilen kadınların aynı zamanda doğum yapması ve Türkiye'de genç nüfusun varlığını sürdürmesi konusunda bakanlıklar arasında ayrıntılı çalışma yaptıklarını kaydetti.

    Bu çalışmaların da son aşamaya geldiğini dile getiren Çelik, şöyle konuştu:

    "Burada amacımız, kadının istihdamını engelleyecek kararlar almak değil. Kadının hem istihdamı hem de sağlıklı nesillerin yetişmesi, genç neslin muhafazası konusunda çok dikkatli hazırlanmış bir pakettir. Bu çalışmada 'kadın istihdamını ortadan kaldırıyormuş' gibi bir yaklaşım son derece yanlıştır.

    Diğer taraftan da şu anda gençliği ile övündüğümüz nüfus bu özelliğini kaybedecek gibi bir yaklaşım da söz konusu değil. Hem genç nüfus olacak hem sağlıklı bir aile olacak hem de kadının istihdamı çalışma hayatına katılımını sağlayacak. Bu hassas çizgide hazırlanan bir paket.

    Farklı ve bilgiden yoksun değerlendirmeler yapılıyor. Bunların doğru olmadığını söyleyebilirim."

    Özel bankalarda istihdam edilecek kadınlara doğum yapıp yapmayacaklarının sorulduğu konusunda bazı söylentiler bulunduğunu belirten Çelik, bu olasılığın düşük olduğunu, resmi şikayet olmamasına rağmen bunun kendilerine de ulaştığını vurguladı.

    Çelik, özellikle bankacılık ve bazı sektörlerde kadın istihdamının ne kadar önemli olduğunu bizzat sektör temsilcilerinin ifade ettiğine dikkati çekerek, "Hayatın bir gerçeği var. Neslin devam etmesi gerekiyor. İşte bu çerçevede kadının çalışma hayatında pozitif ayrımcılık yapılması zarureti var ama bu, kesinlikle kadının istihdamda dezavantajlı duruma düşmesi sağlamayacak" şeklinde konuştu.

    Bayram öncesinde maaş ödenmesi

    Emekli maaşlarının bayram öncesinde ödenmesiyle ilgili çalışmaları olduğunu anlatan Çelik, sözlerini şöyle tamamladı:

    "Bayram tatili öncesindeki takvimle ilgili çalışıyoruz. Bir sıkıntı oluşturmayacak şekilde önden maaşların ve ücretlerin ödenmesi yönündeki çalışmalarımızı yapıyoruz. Bayrama biraz zaman var fakat önümüzdeki günlerde bu çalışmayı tamamlayıp açıklama yapacağız."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow