hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Babacan Washington'da TÜSİAD'ın resepsiyonuna katıldı

    Babacan Washingtonda TÜSİADın resepsiyonuna katıldı
    expand

    Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Washington'daki temasları çerçevesinde TÜSİAD Washington Temsilciliğinin 15. yıl dönümü resepsiyonuna katıldı. Resepsiyonda Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'a plaket verildi.

    Ali Babacan Washington'daki temasları çerçevesinde Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) Washington Temsilciliği'nin kuruluşunun 15. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen resepsiyona katıldı.

    Resepsiyona Washington'daki siyasi, ekonomik ve akademik çevreler ile Türk iş dünyasının bazı önemli isimleri katıldı.

    ABD ile ilişkilerin önemine vurgu

    Babacan, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ve ABD'nin dost, partner ve müttefik olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki ilişkilerin sadece Türkiye ve ABD değil, daha geniş bölgeler için önem arz ettiğini kaydetti. Babacan, Türkiye ve ABD'nin ortak çıkar ve değerlere sahip olduğunu ifade etti.

    "TÜSİAD önemli organizasyonlardan biri"

    TÜSİAD'ın Türkiye'deki önemli organizasyonlardan biri olduğunu dile getiren Babacan, Türkiye'deki iş dünyasının organizasyanlarının sadece Türkiye'de faaliyet göstermeyip dış perspektife de sahip olduğunu bildirdi. Babacan, TÜSİAD Washington Temsilciliği'nin de 15 yıldır Washington'da faaliyet gösterdiğini hatırlatarak, temsilciliğin burada Türk işadamlarının çıkarlarını geliştirdiğini ve Türkiye'yi desteklemek, Türkiye'nin gerçeklerini açıklamak ve ticari ilişkileri geliştirmek için ABD yönetimi ve Kongre ile temaslarda bulunduğunu kaydetti.

    TÜSİAD BAşkanı: "Tamamen demokratik bir Türkiye"

    Resepsiyonda TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz da "Türkiye'nin refahının Atlantik ekonomisiyle daha fazla entegresine bağlı olduğuna inanmaktayız. Batılı müttefiklerimizin demokratik ilkelerine ve kurumlarına değer vermekteyiz. Tamamen demokratik ve daha sağlam laikliğe, hukukun üstünlüğü ve temel özgürlüklere sahip bir Türkiye, dünyaya parlak bir örnek oluşturacaktır" diye konuştu.

    Mustafa Koç'a plaket

    Resepsiyonda, TÜSİAD'a kuruluşundan bu yana katkılarından dolayı Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'a plaket takdim edildi. Koç'a plaketini Babacan verdi.

    "Türkiye olarak dışarıda bırakılmak istemiyoruz"

    Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, programı çerçevesinde ABD Ticaret Odası ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından ortaklaşa düzenlenen programa da katıldı ve burada konuştu.

    Babacan, ABD ile AB arasında müzakereleri devam eden Transatlantik Yatırım ve Ortaklık İşbirliği Anlaşması'na (TTIP) yönelik soru üzerine, TTIP'nin hem Türkiye hem ABD'nin gündeminde önemli yer tuttuğunu söyledi. Hem TTIP hem de Trans Pasifik Ortaklığın (TTP) çok önemli düzenlemeler, çok uzun vadeli ve ileriye dönük ödüllendirmesi yüksek adımlar olduğunu belirten Babacan, bunların 2009 krizinden sonraki korumacılık algısının da aşılmasında önemli bir ilerlemeye yol açtığını kaydetti.

    Babacan, "Bu (TTIP) çok takdir edilmesi gereken bir şey. Türkiye olarak da biz dışarıda bırakılmak istemiyoruz. Her iki tarafta da paralel bir şekilde ne zaman ve nasıl ilerleyebileceğimize dair çalışma grupları oluşturduk. 1996 yılından bu yana AB ile Gümrük Birliği anlaşmamız var. Dolayısıyla, TTIP'den bahsederken resmin dışında kalmamalıyız" değerlendirmesini yaptı.

    Babacan, "Türkiye'nin AB ile ekonomik anlamda eşsiz bir ilişkisi var, ABD ile de yakın ilişkiye sahip, dolayısyla Türkiye'nin TTIP görüşmelerine tam katılımcı olması gerekmez miydi?" sorusuna, "Tabii ki olmak isteriz. En başından bu yana sürecin parçası olmak isteriz. Ancak bunun için hem ABD yönetimi ve Kongre hem de AB tarafında güçlü niyet olması lazım" yanıtını verdi.

    AB'nin şu ana kadar yaptığı birçok serbest ticaret anlaşması müzakereleriyle ilgili olarak Türkiye'nin de bu sürecin parçası olması gerektiğini AB'deki ortaklarına söylediklerini belirten Babacan, "Alabildiğimiz en yakın teklif, 'Tamam, odada oturabilirsiniz, masanın etrafında değil ama köşede bir yerde ne konuştuğumuzu dinle' şeklinde oldu. Tabii biz bunu yapamayacağımzı söyledik. 'Biz ya masanan etrafında otururuz ya da siz kendi görüşmelerinizi kendiniz yapın' dedik" ifadesini kullandı.

    "Bir şeyler pahasına bir büyüme istemiyoruz"

    Bir soru üzerine, Türkiye'deki yatırım ortamını geliştirme konusuna önem verdiklerini ifade eden Babacan, Türkiye'yi daha kolay yatırım yapılabilir ülke haline getirmek için parlamentoda birçok yasaları hayata geçirdiklerini belirtti. Babacan, politikalarının kaosu önleme ve Türkiye'nin rekabetin daha düzenli olmasını sağlamak olduğunu anlattı.

    Bir soru üzerine, büyüme oranlarına da değinen Babacan, "Bir şeyler pahasına bir büyüme istemiyoruz. Yüzde 1 oranında fazla bir büyüme için tüm geleceğimizi riske atmayacağız. Sürdürülebilir bir şekilde büyümek istiyoruz. Bu konuda güven kilit önemde. Ülkedeki güveni hem yatırımcıların hem de halkın gözünde korumalı ve güçlendirmeliyiz" diye konuştu.

    "Bazen farklı yaklaşımlar olsa da ABD ile aynı hedeflere sahibiz"

    Babacan, Türkiye ve ABD'nin dış politika gündemlerinin de Bakanlar, Ortadoğu, terörle mücadele, enerji güvenliği, kitle imha silahlarının arındırılması ve ekonomik meseleler gibi birçok noktada birbiriyle örtüşen konulardan oluştuğunu hatırlattı. Babacan, iki ülke arasındaki ilişkilerin zamanın testinden geçmiş ve sağlam ilişkiler olduğuna dikkati çekerek, ABD ve Türkiye'nin dış politikada bazen hedeflere ulaşma yönünde farklı yaklaşımları bulunsa da hemen hemen aynı hedeflere sahip kaldığını ifade etti. Babacan, günün sonunda birçok konuda iki ülke arasındaki işbirliğinin çok güçlü olduğunu söyledi. Babacan, ABD ve Türkiye'nin ekonomik anlamda birlikte daha çok iş yapması gerektiğine de işaret etti.

    İstanbul cazibe merkezi

    Babacan, konuşmasında İstanbul'un uluslararası şirketler için cazibe merkezine haline geldiğini de ifade etti. Asya ile yakın temasta olduklarını, Hindistan ve Çin ile ilişkilerin çok hızlı ilerleme gösterdiğini de dile getiren Babacan, "Muhtemelen Washington'dan bakıldığında bu, fazlasıyla hızlı şeklinde algılanıyor. Ama biz bunu dengeli şekilde yapıyoruz. Asya'daki farklı yapılarla giderek bağlantılarımız artıyor" dedi.

    "Bugün seçim olsa tekrar tek parti"

    Babacan, kamuoyu görüşlerinin de bugün seçim yapılsa, tekrar tek parti iktidarı olarak geleceklerini gösterdiğini, bunun da kendilerinin sadece bugün ve yarın atılacak adımlara değil, uzun vadeye odaklanmalarını gerektirdiğini söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow