hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bal ihracatına "Çin balı" darbesi!

    Bal ihracatına Çin balı darbesi
    expand

    Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın, Türkiye'nin bal üretiminde Çin'den sonra dünyada 2. olmasına rağmen ihracatta 7. sırada olduğunu belirtti.

    Dünyada 8 milyon kovanla Çin'in yılda ortalama 446 bin ton bal ürettiğini, Türkiye'nin ise 6 milyon kovanla 94 bin ton bal üretimi yaptığını belirten Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın, 600 bin arı kovanıyla Ordulu gezginci arıcıların da 24 bin ton bal üretimi yaparak Türkiye balının dörtte birini ürettiğini dile getirdi.

    Türk balı Çin balından 3 kat pahalı

    Dünyada kovan başına bal üretiminin ortalama 43 kilogram iken Türkiye'nin bal üretiminde dünyada ikinci sırada olmasına rağmen, kovan başına üretimin 15 kilogram olduğunu belirten Necati Aydın, şöyle konuştu:

    "Türkiye'nin bal ihracatındaki potansiyeli diğer ülkelere göre çok düşük. Bunun nedenleri birinci sırada bizim arıcılarımızın girdi fiyatlarının çok yüksek olması. Dünyada bal fiyatları çok ucuz. Çin'de, Arjantin'de balın kilosu 1.5- 2 dolar. Bu kadar ucuza bal varken, tutup da 6- 7 dolara hiçbir ülke bizden bal almak istemiyor. Türkiye olarak bal ihracatındaki sıralamamız çok geride. Dünyada üretimde ikinci sıradayız ama, ihracatta 7'nci sıradayız."

    11 yıl önce Türkiye ihracatta birinciydi

    11 yıl önce Türkiye'nin bal ihracatında dünyada birinci sırada yer aldığını, özellikle son yıllarda Arjantin'in Çin'den ucuza bal alıp ihraç etmesiyle, Türkiye'nin bal ihracatının da olumsuz yönde etkilendiğini anlatan Aydın, şöyle konuştu:

    "Bal ihracatında 2002'de ülkemiz birinci sıradaydı. Yaklaşık 18 bin ton bal ihracatımız vardı. Çin'in bütün ürünlerine Avrupa Birliği kota koymuştu. Ancak şu anda yılda 74 bin ton bal üreten Arjantin, Çin'den ucuz fiyata bal alıyor ve yılda 120 bin ton ihracat yapıyor. Ürettiğinin yarısından daha fazlası kadar ihraç etmekte. Çin'den çok ucuz fiyata alıp diğer Avrupa Birliği ülkelerine ihraç etmektedir. Bizde Türkiye'de 94 bin ton bal üretimi yapıyoruz fakat 2 bin ton civarında bir ihracatımız var."

    Pahalı olmasına rağmen balımız tercih ediliyor

    Ordulu gezginci arıcıların ürettiği balın dünya balları arasında çok kaliteli ve pahalı olduğunu, buna rağmen özellikle Suudi Arabistan, Almanya ve İngiltere'ye ihracatının yapıldığını ifade eden Necati Aydın, "Arjantin'in Çin'den ucuza bal alması bizim üreticilerimizi ve ülkemizi olumsuz yönde etkiliyor. Türkiye'nin balı dünyada en kaliteli ballar arasında olduğu için fiyatı da yüksek. Ancak dünya kaliteye çok bakmıyor, bundan dolayı ülkemiz bal ihracatında gerilerde bulunuyor" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow