hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    MB'nin yol sonu enflasyon hedefi yüzde 6.8

    MBnin yol sonu enflasyon hedefi yüzde 6.8
    expand

    Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 6.8'e yükseltildiğini ve enflasyon odaklı para politikasının süreceğini söyledi.

    Başçı, enflasyon yüzde 5 olan hedefe yaklaşana hatta ulaşılana kadar para politikasında gevşeme beklenmemesi gerektiğini söyledi.

    Başçı yılın son Enflasyon Raporu'na yönelik düzenlenen basın toplantısında, "Mevcut durumda çekirdek ve manşet enflasyon gidişatı hedef olan yüzde 5'in oldukça üzerinde. O yüzden bizden enflasyon hedefine iyice yaklaşana, hatta ulaşana kadar para politikasında gevşeme beklemeyin" dedi.

    "Mesajımız şu; enflasyona odaklı para politikası devam ediyor, para politikasında gevşeme beklemeyin" diyen Başçı, gerekmesi durumunda ek sıkılaştırma yapılabileceğini de belirtti. Başçı ayrıca bugün itibariyle faiz koridorunda ayarlama yapma ihtiyacı görmediklerini de söyledi.

    Başçı'nın sıkı para politikasının devam edeceği ve para politikasında enflasyon hedeflerine ulaşıncaya kadar gevşeme beklenmemesi yönündeki açıklamalarının ardından dolar/TL ve sepet bazında TL de geriledi.

    TCMB enflasyon tahminini Temmuz raporundaki yüzde 6.2 seviyesinden Orta Vadeli Program'da yer alan yüzde 6.8'e yükseltti. Enflasyon tahminleri, yüzde 70 olasılıkla, 2013 yılı sonunda orta noktası yüzde 6.8 olmak üzere yüzde 6.3 ile yüzde 7.3 aralığında, 2014 yılı sonunda ise yüzde orta noktası yüzde 5.3 olmak üzere yüzde 3.8 ile yüzde 6.8 aralığına revize edildi.

    Enflasyonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağı öngörüsü ise korundu. TCMB böylece bir önceki enflasyon raporuna göre yıl sonu enflasyon tahmininde 0.6 puan yukarı revizyon yaparken Başçı, bu revizyonun 0.4 puanının TL'deki ek değer kaybından kaynaklandığını açıkladı.

    Başçı, "2013 yılındaki güncellemenin 0.4 puanı döviz kuru gelişmelerinden kaynaklanırken, 0.1 puanı ortalama petrol fiyatı varsayımındaki artıştan ileri gelmektedir. Ayrıca 2013 yılı büyüme görünümünün Temmuz raporunda öngörülene göre daha olumlu gerçekleşmesiyle yukarı yönlü güncellenen çıktı açığının yılsonu enflasyonu üzerinde 0.1 puan yükseltici etki yapması beklenmektedir" dedi.

    TCMB petrol fiyatları varsayımını 2013 yılı için 107 dolardan 109 dolara revize ederken, gıda fiyatlarında yıllık artış beklentisini yüzde 7 olarak korudu.

    Orta vadeli tahminler oluşturulurken para politikasında öngörülebilirliğin kademeli olarak artırılmaya devam edildiği bir çerçeve esas alındığına da dikkat çeken Başçı, "Bunun yanı sıra, temkinli duruşun korunarak likidite politikasının genel olarak sıkı tutulduğu ve alınan makroihtiyati tedbirlerin de katkısı ile yıllık kredi büyüme oranının 2014 yılının ortalarında yüzde 15 referans değerine indiği varsayılmıştır" dedi.

    Başçı bir soru üzerine ayrıca yılın kalanında tütün ve enerjide ek vergi ayarlaması olmayacağını varsaydıklarını da belirtti.

    Haftalık fonlama stoku 10 milyar TL olarak sınırlandırılacak

    Haftalık vadeli fonlamanın bakiyesini yıl sonuna kadar 10 milyar TL'yi geçmeyecek şekilde sınırlandıracaklarını da açıklayan Başçı, "Yüzde 4.5 olan haftalık miktar yöntemi ile sağlanan fonlamanın 11 milyar TL'lik stok bakiyesi yarından itibaren 10 milyar TL olacak ve bunu geçmeyecek. Bu bir öngörülebilirlik adımı" dedi.

    Başçı miktar ihaleleriyle ilgili bir düzenlemeye de gideceklerini bu düzenlemeyi 2014 yılı para ve kur politikası metninde açıklayacaklarını da belirtti.

    Önümüzdeki dönemde para politikasındaki öngörülebilirliği artıracaklarını ve ilave öngörülebilirlik adımlarını önümüzdeki aylarda açıklayacaklarına da değinen Başçı, "Yüzde 4.5 arka planda kalan faiz oranı olacak, ön plandaki faiz oranı enflasyon düşene kadar yüzde 6.75 olacak" dedi.

    TL'nin değer kazanma ihtimali daha yüksek

    Başçı gazetecilerin soruları üzerine, TL'nin mevcut değeri ile ilgili değerlendirmelerde de bulunurken, "TL'nin değer kazanma ihtimali değer kaybetme ihtimaline göre daha yüksek. Biz belirliliği artırdıkça ve temkinli duruşumuzu korudukça TL'nin değer kazanma ihtimali var ancak bunu TCMB'nin kur tahmini olarak almamak gerekir... İstikamet açısından TL'nin önümüzdeki aylarda ve gelecek yılın ilk aylarında değerlenme ihtimali daha yüksek" dedi.

    Başçı, büyümenin 2014 yılında yüzde 4 civarında olacağını ve büyümeye iç talebin biraz daha az, dış talebin biraz daha fazla katkı yapmasını beklediklerini belirterek, "Üçüncü çeyrek verileri iktisadi faaliyetin ikinci çeyreğe göre daha ılımlı olacağını gösteriyor" dedi.

    Yurtiçi tasarruf oranını artırmak amacıyla uzun vadeli mevduatın teşviki için bazı adımlar atıldığını hatırlatan Başçı, önümüzdeki dönemde de ilave teşvikler yapılabileceğini açıkladı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow