hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nükleer için yeni düzenleme kapıda

    Nükleer için yeni düzenleme kapıda
    expand

    Nükleer tesis işleten ve nükleer madde taşıyanlar, nükleer tesisin yol açtığı zararlardan kusursuz sorumlu olacak fakat bu sorumluluğun bir üst sınırı bulunacak.

    Nükleer tesis işleten ve nükleer madde taşıyanların sorumluluk sınırını aşacak büyük çaptaki nükleer hadiselerde Nükleer Zarar Tespit Komisyonu kurulacak.

    AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Türkiye'de nükleer güç santralleri kurulacak olması, nükleer kaynaklı zararların tazmininde uygulanacak kuralların düzenlenmesi ihtiyacını doğurdu.

    Bu amaçla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca Nükleer Enerji Alanında Üçüncü Kişilere Karşı Hukuki Sorumluluk Kanunu Tasarısı Taslağı hazırlandı.

    Bakanlar Kuruluna sunulan taslağın, burada görüşülerek gelecek ay TBMM'ye sevk edilmesi bekleniyor.

    Taslağa göre, nükleer tesis işleten ve nükleer madde taşıyanlar, nükleer tesisin yol açtığı zararlardan kusursuz olarak sorumlu olacak fakat bu sorumluluğun bir üst sınırı bulunacak.

    Nükleer tesis işleten ve nükleer madde taşıyanların sorumluluk sınırını aşacak büyük çaptaki nükleer hadiselerde Nükleer Zarar Tespit Komisyonu kurulacak.

    Düzenlemeyle nükleer enerjide sorumlu işleten veya taşıyıcı için üst sınıra kadar olan sorumluluğu sigorta ettirme veya teminat gösterme mecburiyeti getiriliyor. Tazminat davalarında hakların elde edilmesi için üçüncü kişilere bazı kolaylıklar sağlanıyor.

    "Nükleer tesis sahibi ülkelerde var"

    Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Enerji Yatırım Uzmanı Cengiz Güneş, nükleer enerji nedeniyle zarar gören üçüncü kişilerin zararlarının tazmininin teminat altına alınmasıyla, nükleer enerjinin barışçı amaçlarla kullanımının engellenmemesi için Türkiye'deki mevzuat eksikliğinin giderileceğini anlattı.

    Tasarı taslağının aynı zamanda nükleer tesis işletenin sorumluluğunu miktar olarak sınırlayarak nükleer enerji sektörüne girişi teşvik ettiğini vurgulayan Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Ülkemizin nükleer enerji teknolojisine sahip ülkelerden teknoloji transfer etme aşamasında olmasından dolayı düzenleme ile getirilen mekanizmanın yeni yapılacak nükleer enerji yatırımlarına kolaylık sağlaması ve riskin ölçülebilir olması hedefleniyor.

    Sorumlu işleten ya da taşıyıcı için taslakta üst sınıra kadar olan sorumluluğu sigorta ettirme veya teminat gösterme mecburiyeti getiriliyor. Tazminat davalarında hakların elde edilmesi için üçüncü kişilere bazı kolaylıklar sağlanması amaçlanıyor.

    Nükleer projeler açıklayan Türkiye için yeni düzenlemelerle boşlukların gidermesi hem üçüncü kişiler hem de nükleer tesis işleten veya nükleer madde taşıyıcıları için olumlu, nükleer tesis sahibi ülkelerde de var olan bir düzenleme."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow