hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Enflasyon ekimde beklentilerin üzerinde arttı

    Enflasyon ekimde beklentilerin üzerinde arttı
    expand

    TÜFE, giyim ve gıda fiyatlarındaki artışın etkisiyle Ekim'de beklentilerin üzerinde yüzde 1.8 arttı.

    Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Ekim ayında giyim ve gıda fiyatlarındaki sert artışın etkisiyle beklentilerin üzerinde yüzde 1.8 artarken bir önceki yıl aynı dönem elektrik ve doğalgaza yapılan zamların oluşturduğu baz etkisi nedeniyle yıllık enflasyon Eylül'deki yüzde 7.88'den yüzde 7.71'e geriledi.

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Ekim ayı enflasyon verilerine göre ÜFE Ekim'de yüzde 0.69 arttı. TÜFE yıllık yüzde 7.71, ÜFE yüzde 6.77 olurken, özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden "H" Ekim'de yıllık olarak yüzde 7.61, "I" yüzde 7.49 arttı.

    Ana harcama grupları itibariyle 2013 yılı Ekim ayında endekste yer alan gruplarda en yüksek aylık artış yüzde 9.56 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti. Gıda ve alkolsüz içeceklerde aylık artış yüzde 3.91, ev eşyası yüzde 1.58, lokanta ve oteller yüzde 0.94, eğlence ve kültür yüzde 0.62 arttı.

    HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu, "İlk bakışta beklentilerimizin belirgin üzerinde gelen TÜFE enflasyonunda gıda ve giyim grubu fiyatlarındaki sert artışların etkili olduğunu görüyoruz" dedi.

    Böylece TÜFE'de yıllık en yüksek artış yüzde 14.3 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti, bir önceki yılın aynı ayına göre gıda ve alkolsüz içeceklerdeki artış yüzde 11.13, eğitim yüzde 10.14, lokanta ve oteller yüzde 9.42, giyim ve ayakkabı yüzde 9.12 artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.

    BIST 100 endeksi beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verisi ardından ilk tepki olarak eksiye dönerken, dolar/TL kuru da 2.0151 seviyesinden 2.0202'ye kadar yükseldi.

    Baz etkisiyle yıllık enflasyon düşüşte

    Öte yandan Ekim'de enflasyonun beklentilerin oldukça üzerinde artmasına karşın bir önceki yıl aynı dönem elektrik ve doğalgaza yapılan zamların oluşturduğu yüksek baz etkisi etkili oldu.

    BOTAŞ, uluslararası ham petrol ve petrol ürünlerindeki artışa bağlı olarak doğalgaza 1 Ekim 2012'de yüzde 9.8 zam yaparken, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) elektrik fiyatlarındaki artış oranını konutlar için yüzde 9.81 olarak belirlemişti.

    Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı 31 Ekim'de açıkladığı enflasyon raporunda enflasyonun kısa vadede enerji fiyatlarındaki baz etkisi kaynaklı olarak dalgalı bir seyir izleneceğini belirterek, "Enflasyonun genel olarak aşağı yönlü bir eğilim göstereceğini tahmin ediyoruz. Enflasyonun, tütün fiyatlarında 2013 yılı Ocak ayında gözlenen yüksek artışın yıllık enflasyon üzerindeki etkisinin ortadan kalkmasıyla, 2014 yılının başlarında önemli bir düşüş sergileyeceğini öngörüyoruz. 2014 yılının son çeyreğinde ise enflasyonun hedefle uyumlu seviyelere geleceğini tahmin ediyoruz" dedi.

    Enflasyon raporunda Başçı Ekim ayında ise geçen yılın aynı dönemindeki kamu fiyat ayarlamalarının etkisinin ortadan kalkmasıyla yıllık enerji enflasyonunda belirgin bir düşüş olacağı söylemişti.

    TCMB yıl sonunda enflasyonun yüzde 6.8 olacağını öngörüyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow