hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye ticarette Japonya'yı solladı

    Türkiye ticarette Japonyayı solladı
    expand

    Türkiye bu yılın ocak-ağustos döneminde Japonya'yı geride bırakarak, Euro Bölgesi'nin 9'uncu büyük ticaret ortağı haline geldi.

    AB istatistik kurumu Eurostat'ın verilerine göre Türkiye'nin Euro Bölgesi ile 2012'nin 8 aylık ilk bölümünde 61,6 milyar euro düzeyinde olan ticaret hacmi, bu yılın aynı döneminde yüzde 5 artışla 64,5 milyar euroya ulaştı.

    Japonya'nın ticaret hacmi ise yüzde 10 düşüşle 56,7 milyar euroya indi.

    Ocak-ağustos döneminde Türkiye'nin Euro Bölgesi'ne ihracatı yüzde 5 artışla 23,7 milyar euroya çıkarken, ithalat yüzde 4 artışla 40,8 milyar euroyu buldu.

    Türkiye, Euro Bölgesi'nin en büyük 10 ticaret ortağı arasında bu bölgeye ihracatını en çok artıran ülke oldu.

    Yılın 8 ayında Türkiye, AB'nin 6'ncı büyük ticaret ortağı konumunu muhafaza ederken, Türkiye'nin 28 üyeli birliğe ihracatı yüzde 4 artışla 33,1 milyar euroya çıktı.

    Bu dönemde AB'den yüzde 5 artışla 52,5 milyar euroluk ithalat gerçekleştiren Türkiye, 19,4 milyar euro dış ticaret açığı verdi.

    AB'nin en büyük 10 ticaret ortağı arasında Türkiye hariç tüm ülkeler ihracat kaybı yaşadı. Ocak-ağustos döneminde AB'ye ihracat Japonya'da yüzde 17, Brezilya'da yüzde 15, Norveç'te yüzde 11, Güney Kore'de yüzde 8, ABD'de yüzde 7, Çin'de yüzde 6, İsviçre'de yüzde 5 ve Rusya'da yüzde 1 gerilerken, Hindistan'da değişmedi.

    Bu arada Eurostat, Euro Bölgesi'nin ağustosta 8,6 milyar euro olarak gerçekleşen dış ticaret fazlasının eylülde 13,1 milyar euroya yükseldiğini duyurdu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow