hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son 3 yılda KOBİ'lerin yarısı yenilendi

    Son 3 yılda KOBİlerin yarısı yenilendi
    expand

    Türkiye'de 2010-2012 yıllarını kapsayan üç yıllık dönemde 10 ve daha fazla çalışanı olan girişimlerin yüzde 48,5'i yenilik faaliyetinde bulundu.

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), Yenilik Araştırması'nın sonuçlarına göre, 2010-2012 yıllarını kapsayan üç yıllık dönemde 10 ve daha fazla çalışanı olan girişimlerin yüzde 48,5'i, 10-49 çalışanı olan girişimlerin yüzde 46,5'i, 50-249 çalışanı olan girişimlerin yüzde 56,1'i ve 250 ve daha fazla çalışanı olan girişimlerin yüzde 66,3'ü yenilik faaliyetinde bulundu.

    Sanayi sektöründe yenilikçi girişimlerin oranı yüzde 49,8 iken, hizmet sektöründe bu oran yüzde 47 oldu.

    Söz konusu dönemde girişimlerin yüzde 27'si, devam eden ve sonuçsuz kalan faaliyetler de dahil olmak üzere ürün ve/veya süreç yeniliği faaliyetinde bulundu. Aynı dönem içerisinde yenilik faaliyeti devam eden girişimlerin oranı yüzde 14,2, yenilik faaliyeti sonuçsuz kalan girişimlerin oranı ise yüzde 3,7 olarak hesaplandı. Organizasyon ve/veya pazarlama yeniliği faaliyetinde bulunan girişimlerin oranı da yüzde 43,7 oldu.

    Bu dönemde girişimlerin yüzde 43,7'si organizasyon ve/veya pazarlama yeniliği faaliyetinde bulundu. Bu kapsamda girişimlerin yüzde 31,7'si organizasyon yeniliği, yüzde 34,7'si ise pazarlama yeniliği gerçekleştirdi.

    En önemli bilgi kaynağı müşteriler

    Ürün ve/veya süreç yeniliği faaliyetinde bulunan girişimler, en önemli bilgi kaynağı olarak yüzde 30,3 ile özel sektördeki müşterileri gösterdi. Bunu yüzde 28,9 ile kurum içi kaynaklar, yüzde 26 ile makine, teçhizat, malzeme ve yazılım sağlayıcıları, yüzde 14 ile de rakip girişimler ve aynı sektördeki diğer girişimler izledi.

    2010-2012 yıllarını kapsayan üç yıllık dönemde ürün ve/veya süreç yeniliği faaliyeti gerçekleştiren girişimlerin yüzde 17,2'si diğer girişim veya kuruluşlar ile işbirliği yaptı. İşbirliğinde bulunan girişimlerin yüzde 65,5'i, aynı gruba bağlı diğer girişimler, yüzde 62'si ise makine, teçhizat, malzeme ve yazılım sağlayıcıları ile işbirliğinde bulundu.

    İşbirliği yapılan kişi ve kuruluşların ülkeleri dikkate alındığında yüzde 94'ünün yurt içinden, yüzde 29,5'inin Avrupa Birliği üyeleri ve çeşitli Avrupa ülkelerinden, yüzde 9,3'ünün ABD'den, yüzde 8,5'inin Çin ve Hindistan'dan, yüzde 13,6'sının ise diğer ülkelerden olduğu görüldü.

    Girişimlerin yüzde 24,1'i finansal destek aldı

    Söz konusu dönemde ürün ve/veya süreç yeniliği faaliyetinde bulunan girişimlerin yüzde 24,1'i finansal destek aldı. Girişimlerin yüzde 22'sine merkezi kamu kurum/kuruluşları tarafından finansal destek verilirken, yüzde 3,6'sını yerel veya bölgesel kamu kuruluşları, yüzde 1,8'ini ise Avrupa Birliği kurumları destekledi.

    Organizasyon yeniliği yapan girişimlerin yüzde 82,9'u iş sorumlulukları ve karar alma sürecinde yeni yöntemler kullandı. Bunu yüzde 68,1 ile organizasyon süreci için yeni iş yöntemleri ortaya koymak ve yüzde 22,9 ile diğer girişimler veya kamu kuruluşları ile işbirliği, ortaklık, taşeronluk vb. yollarla yeni yöntemlerin kullanılması takip etti.

    Pazarlama yeniliği yapan girişimlerin yüzde 58,6'sı ürün ve hizmetlerin fiyatlandırmasında yeni yöntemler uyguladı. Bunu yüzde 55,9 ile ürün tanıtımı için yeni ortam veya reklam tekniklerinin kullanılması, yüzde 55,7 ile ürünün tasarımı veya ambalajının estetiğinde önemli değişiklik yapılması ve yüzde 41,8 ile yeni bir satış veya dağıtım yönteminin uygulanması izledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow