hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SETA'nın 3. çeyrek büyüme beklenti anketi açıklandı

    SETAnın 3. çeyrek büyüme beklenti anketi açıklandı
    expand

    Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA) 3. çeyrek Büyüme Beklenti Anketi açıklandı. Ankete katılan ekonomistler, Türkiye ekonomisinin yılın 3. çeyreğinde yüzde 4,2 büyüyeceğini bekliyor.

    Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, SETA Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl'ün imzasıyla yayımlanan, "2013 Yılı 3. Çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) Büyüme Beklenti Anketi" sonuçlandı.

    20 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre, ekonomistlerin 3. çeyrek GSYH büyüme beklentilerinin ortalaması yüzde 4,2 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin 3. çeyrek büyümesi beklentileri, en yüksek yüzde 5,5, en düşük ise yüzde 3,0 aralığında yer aldı.

    Söz konusu beklenti oranının, yılın 1. çeyrek ekonomik büyümesi olan yüzde 2,9'dan yüksek, 2. çeyrek ekonomik büyümesi olan yüzde 4,4'den bir miktar düşük olduğu görüldü. Sonuçlara göre, yıl sonu büyüme oranının da Orta Vadeli Program'da (OVP) hedeflenen yüzde 3,6'nın üzerinde gerçekleşeceği beklentisi öne çıktı.

    Beklenen ekonomik büyümenin kaynağının ise sanayi üretim endeksinde, kapasite kullanım oranında ve iç talepte meydana gelen artışlar olduğu ifade edildi.

    SETA Büyüme Beklenti Anketi nedir?

    SETA Vakfı tarafından temel makroekonomik değişkenlerin en önemli verilerinden ekonomik büyüme oranı için gerçekleştirilen beklenti anketinin amacı, ekonomik karar birimlerine kısa vadeli beklentilere ilişkin bilgi sunmak ve ekonomik büyümede karar alıcı ve uzman kişilerin çeşitli makroekonomik değişkenlere ilişkin beklentilerini ortaya çıkarmak.

    Bu amaçla, 2013 yılı 3. çeyrek GSYH büyüme tahmini için 20 ekonomist ile görüşülmüştü. Ankette, büyüme rakamına ilişkin alınan tahminlerin yanı sıra, ekonomistlerin ekonomik büyümenin kaynakları ile ilişkin değerlendirmeleri de
    sorudu.

    Ekonomik büyüme beklentisi için tahminlerin aritmetik ortalaması hesaplanarak, 2013 yılı üçüncü çeyrek ekonomik büyüme beklentisi elde edildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow