hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TL'de baskı sürüyor

    TLde baskı sürüyor
    expand

    ABD'de bütçe görüşmeleri ve borçlanma tavanı endişeleri nedeniyle TL'de baskı sürüyor.

    ABD'de dün açıklanan bekleyen konut satışları verisi ardından gerileyen dolar/TL, bütçe ve borçlanma tavanının yanı sıra Fed'e yönelik belirsizlikler dolar/TL'nin 2.02'nin üzerine atmasına neden olurken, piyasalar dış gelişmelerle yön bulmaya devam edecek.

    Yurtiçinde bugün saat 10.00'da tüketici güven endeksi açıklanacak. Yurtdışında ise saat 09.45'te Fransa GSYH, saat 15.00'te Almanya TÜFE, saat 15.30'da ABD kişisel gelirler ve çekirdek PCE, saat 16.55'te ise ABD Michigan tüketici güven endeksi açıklanacak.

    Asya borsaları ABD'de dün açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin istihdamda iyileşmeye işaret etmesinin ardından bugün yükseldi, ancak ABD'de bütçe ve borçlanma konusunda Kongre'de süren anlaşmazlıklarda ilerleme kaydedilememesi yatırımcılar arasında tedirginliğe neden oldu.

    ABD'de kamu kurumlarının harcama yapmaya devam edebilmeleri için Kongre'nin ek harcamayı 1 Ekim'e kadar onaylaması, federal borçlanma limitinin artırılması için de 17 Ekim'e kadar uzlaşma sağlanması gerekiyor.

    Bu arada Fed'in bazı yetkililerinden dün de açıklamalar gelmeye devam etti. Açıklamalarda Fed'in tahvil alımlarının miktarını azaltmamak yönünde geçen hafta aldığı kararının piyasalarda karışıklığa neden olduğuna dikkat çekilirken, dün gelen açıklamalar da yatırımcıların kafasındaki karışıklığı gidermeye yetmedi.

    Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, bugün piyasalarda önemli bir hareket beklemediğini söyleyerek, "Gelişen ülke para birimlerinde karışık bir seyir var, ama her iki yönde de bu para birimlerinde harekete sebep olacak yeni bir gelişme yok. Fakat ABD'de bütçe görüşmeleri ve borçlanma tavanı nedeniyle gelişen ülke para birimlerinin baskı altında kalmaya devam edeceğini düşünüyorum. Faiz tarafında ise Fed sonrası görülen iyimserliği büyük ölçüde geri verdik, gelecek hafta Türkiye'de enflasyon ve ABD^'de istihdam verileri açıklanacak ve faizlerde hareket görülecektir" dedi.

    Dün saat 17.14'te 2.0110/2.0115 seviyesinde olan dolar/TL, saat 08.40'da 2.0200/2.0210 seviyesinde.

    Dün aynı saatte 2.3615 seviyesinde olan sepet bazında TL ise bu sabah 2.3719 seviyesinden işlem görüyor.

    Tahvil-bono piyasasında gösterge faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 8.09, valörlüde son işlemlerde yüzde 8.15, 10 yıllık tahvil ise spot kapanışta ortalama yüzde 9.08, valörlüde son işlemlerde yüzde 9.09 seviyesindeydi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow