hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TL değer kazandı

    TL değer kazandı
    expand

    ABD bütçe anlaşmazlığının FED'in bono alımlarını azaltmayı ertelemek zorunda kalacağı beklentisiyle TL değer kazandı.

    Küresel piyasalarda dolar, ABD'de siyasetçilerin devlet hizmetlerine ödenek ayrılması konusunda anlaşmaya varamamasının ardından euro karşısında sekiz ayın, İsviçre frankı karşısında bir buçuk yılın en düşük seviyesini gördü.

    ABD'de devlet hizmetlerinin durmasına yol açan siyasi anlaşmazlık bir gün sürebileceği gibi yaklaşık bir aya kadar uzayabileceği için Fed'in para politikasını gevşek tutması bekleniyor. Gevşek para politikasına dair beklentiler doların geniş bantta değer kaybı baskısı altında kalmasına yol açıyor.

    Politikacıların gece yarısı itibarıyla sürenin dolmasına rağmen hükümete ek harcama yetkisi verilmesi için anlaşmaya varamamalarıyla, federal hükümetin harcama yapamaz duruma düşerek bazı işlemleri durdurmak zorunda kalması olarak tanımlanan süreç bugün kısmen başlıyor.

    ABD'de kamu kurumlarının harcama yapmaya devam edebilmeleri için Kongre'nin ek harcamayı 1 Ekim'e kadar onaylaması gerekiyordu.

    Bir bankanın döviz masası müdürü, "Bütçe anlaşmazlığı ABD ekonomisini yavaşlatabilir. Ancak ABD'de bu sürecin ne kadar süreceği önemli. Eğer 1-2 gün sürerse çok bir anlam ifade etmez. En son 1995'te 3 haftalık bir süre var ve maliyeti 2 milyar dolar. Bugün aynı sürelerde maliyet çok daha yüksek olacaktır. ABD ekonomisi adına olumsuz olan her türlü gelişme gelişmekte olan ülkeler açısından olumlu. Bu nedenle TL ve tüm TL cinsi yatırım araçları değer kazanıyor" dedi.

    Dün akşam saatlerinde 2.0290/2.0295 seviyesinden işlem gören dolar/TL, TSİ 2.0112/2.0115 seviyesindeydi. Dün akşam 2.39 seviyesinde olan sepet bazında TL ise aynı saatte 2.3691/2.3698 seviyesine geriledi.

    Kurda bugün en düşük 2.0035 seviyesi görülürken sepet bazında TL ise en düşük 2.3614 seviyesine geriledi.

    Öte yandan bankacılara göre global gündemin yanı sıra bu hafta izlenecek en önemli veri Eylül ayı enflasyon gelişmeleri ve TCMB'nin politikaları olmaya devam edecek.

    İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) bugün İstanbul için hazırladığı 1995 bazlı ücretliler geçinme endeksine göre; Eylül ayında perakende fiyatlar yüzde 0.71, toptan fiyatlar yüzde 0.3 arttı.

    Reuters'ın 13 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre, Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) Eylül ayında medyan bazında yüzde 0.65 artış beklenirken; 2013 sonu TÜFE beklentisi yüzde 7.5 ile bir önceki anketteki yüzde 7.35'e göre yükselmeye devam etti.

    Öte yandan tahvil-bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 8.69, valörlüde yüzde 8.58 seviyesindeydi. Bugün spot kapanış yüzde 8.43 seviyesinden gerçekleşirken TSİ 1615'te valörlüde yüzde 8.39 seviyesindeydi. 10 yıllık gösterge tahvilde ise dün spot kapanış yüzde 9.27 valörlü yüzde 9.20 seviyesindeydi. Bugün spot kapanış yüzde 9.07 valörlü ise aynı saat itibarıyla yüzde 9 seviyesindeydi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow