hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TL haftaya değer kazanarak başladı

    TL haftaya değer kazanarak başladı
    expand

    TL, ABD hükümetinin harcama yapamaz durumdan çıkmasıyla haftaya değer kazanarak başladı, kur ve faizde düşüş sürebilir.

    Türkiye piyasalarının bayram tatilinde olduğu dönemde ABD hükümetinin harcama yapamaz durumda kaldığı sürecin sona ermesiyle TL, haftaya dolar karşısında değer kazanarak başladı.

    Bankacılar kur ve faizde aşağı yönlü hareketlerin devam etmesini bekliyorlar.

    ABD Merkez Bankası'nın (Fed) aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarına, hükümetin harcama yapamaz durumda kaldığı 16 günlük sürenin ekonomi üzerindeki etkileri netleşene kadar devam etmesi bekleniyor.

    Bu beklenti, küresel risk iştahını arttırırken aralarında Türkiye'nin de yer aldığı gelişmekte olan ülkelere sermaye girişlerini destekleyerek, para birimlerinde değerlenmeye neden oluyor.

    Tatil sürecinde işleme açık olan döviz piyasalarının aksine küresel gelişmelerin bugün fiyatlanacağı tahvil/bono piyasasında ise verim eğrisi genelinde getirilerde düşüş öngörülüyor.

    Tahvil-bono piyasasında yeni gösterge olan 7 Ekim 2015 itfalı tahvilde son işlem yüzde 7.95 seviyesinde gerçekleşmişti. Yeni 10 yıllık gösterge tahvil olan 27 Eylül 2023 itfalı tahvilde 11 Ekim günü spot ve valörlü kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.74 seviyesindeydi.

    Piyasada bugün 1700'da açıklanacak Eylül ayı ABD ikinci el konut satışları verisini takip edilecek öte yandan ABD'de yarın açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verileri ise yakından izlenecek.

    Bankacılara göre piyasada bu hafta en önemli iç gündem ise TCMB'nin Çarşamba günü sonuçlarını açıklayacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı olacak. PPK'dan bu ay herhangi bir değişim beklenmiyor.

    Bugün TCMB daha önceden ilan ettiği üzere istisnai gün uygulayacak bir başka takip edilecek gelişme ise Eylül ayı merkezi yönetim brüt borç stoku verisi olacak.

    HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, "ABD'de siyasi tıkanıklığın geçici de olsa çözümlenmesi ve Fed'in tahvil alımlarında azaltıma Mart 2014'ten önce başlamayabileceği algılaması piyasaları olumlu etkiliyor.

    Fed'in politikalarına ilişkin beklentilerdeki değişimin Türk mali piyasalarını olumlu etkileyeceği kanaatindeyiz. Dolar/TL kurunda bu hafta içinde 100 günlük ortalamanın geçtiği 1.9600 civarının aşağı yönde test edilebileceğini tahmin ediyoruz" dedi.

    ABD'de bütçe konusundaki anlaşmazlığın geçici olarak çözümlenmesinin ardından, yatırımcı tedirginliğini gösteren CBOE volatilite endeksi yedi ayın en büyük haftalık düşüşünü kaydetti.

    Geçen hafta S and P yüzde 2.4, Nasdaq yüzde 3.2 ve Dow yüzde 1.1 yükseldi.

    Dolar karşısında Cuma günü 1.3704 ile sekiz ayın en yükseğine ulaşan euro ise bugün yüzde 1.3678 seviyesinde işlem gördü.

    Türkiye piyasalarında işlem gerçekleşen son gün olan 14 Ekim'de 1.9835 seviyesinde olan dolar/TL TSİ 0859'da 1.9725/1.9735 seviyesinden başladı.

    Aynı saatte sepet bazında TL ise 2.3353/2.3367 seviyesinde işlem gördü.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow