hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TL güne değer kazarak başladı

    TL güne değer kazarak başladı
    expand

    Suriye müdahalesinin zaman alacağı beklentisiyle TL güne değer kazarak başladı.

    ABD öncülüğündeki kuvvetlerin kısa süre içinde Suriye'ye bir askeri müdahalede bulunacağı yönündeki endişelerin azalması ve bir müdahale ihtimalinde ABD Merkez Bankası'nın da tahvil alımlarını azaltmak için acele etmeyebileceği beklentileriyle TL tarihi zirvelerinden uzaklaşarak güne değer kazancı ile başladı.

    Bankacılar bugün ABD'de açıklanacak işsizlik maaşı başvurularının yakından izleneceğini, önümüzdeki hafta açıklanacak tarım dışı istihdam verileri öncesi Fed'in ne zaman tahvil alımlarını azaltacağına ilişkin beklentilerin piyasada bugün de belirleyici olabileceğini söylediler.

    Öte yandan iç piyasada ise Temmuz ayı dış ticaret verileri, Hazine Eylül- Ekim-Kasım iç borçlanma programı izlenecek. Dış ticaret açığının Temmuz ayında 8.2 milyar dolar, 2013 sonunda ise 95 milyar dolar olması bekleniyor.

    Hafta boyunca Merkez Bankası'nın mevcut politikaları ile gelişmekte olan ülke para birimlerinde sert satışlara neden olan Fed kaynaklı endişeleri gideremeyeceği beklentisi ve Suriye'ye kısa sürede askeri müdahale endişeleriyle TL sert değer kaybetmiş gelişmekte olan ülke piyasalarından negatif ayrışarak Hindistan'ın ardından en kötü performans gösteren para birimi olmuştu.

    Dün 2.0730'a kadar yükselerek tarihi zirveyi test eden dolar/TL gün içinde oldukça dalgalı bir seyir izledikten sonra akşam saatlerine doğru geriledi. Dün akşam 1853'te 2.0410/2.4015 seviyesinde olan dolar/TL bu sabah 0834'te güne 2.0353 seviyesinden başladı. Sepet bazında TL ise dün tarihi zirvesi olan 2.4194 seviyesini gördükten sonra bu sabah 2.3760'ta bulunuyor.

    Bir bankanın döviz masası müdürü, "Brezilya'nın faiz artırımı, Hindistan'ın müdahalesi ve swap anlaşmaları yapacağı haberleri piyasalar açısından önemli. Suriye'ye bir askeri müdahale olursa ABD'nin varlık alımlarını erteleyebileceği haberleri küresel olarak gelişmekte olan ülke piyasalarına alım getirdi" dedi ve ekledi:

    "TL zaten 3 gündür soluksuz değer kaybediyordu. Değer kayıpları likiditenin olmadığı saatlere denk geldiğinden geri dönüşü de o nedenle biraz daha hızlı oldu."

    Dün geç saatlerde Reuters'da yer alan bir analizde Batılı ülkelerin Suriye'ye bir müdahale yapması durumunda ABD Merkez Bankası'nın gelişmekte olan ülke para birimlerinde sert değer kayıplarına neden olan tahvil alım programını azaltma planını öteleyebileceği belirtildi.

    Öte yandan Brezilya merkez bankasının faizi 50 baz puan artırarak yüzde 9'a yükseltmesinin ardından para birimi realde görülen yükseliş bazı gelişmekte olan ülke para birimleri için de umut verdi.

    Suriye'nin kimyasal silah kullanımının ardından ABD sınırlı bir askeri müdahaleyi gündeme getirirken, Başkan Barack Obama'nın hem ABD'li hem de müttefik İngiliz politika yapıcılardan ivedi bir saldırı konusunda engelle karşı karşıya kalma ihtimali bulunuyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow