hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Hayata Dönüş" davası hakimlerine soruşturma

    Hayata Dönüş davası hakimlerine soruşturma
    expand

    Ümraniye Cezaevi'nde yapılan Hayata Dönüş Operasyonu'nun ardından açılan davanın mahkeme heyetine HSYK tarafından soruşturma açıldı. Bayrampaşa Cezaevi'ndeki operasyonunu davasını yürüten savcı Demirel'e de dava açılmıştı.

    Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre, 19-22 Aralık 2000'de Ümraniye Cezaevi'nde yapılan Hayata Dönüş Operasyonu sonrasında 267 askeri personele açılan davanın mahkeme heyetine, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca (HSYK) soruşturma açıldı.

    Davanın müdahil avukatı Güçlü Sevimli, verdiği şikayet dilekçesinde "tarafsız ve bağımsız olmadıklarını" söylemişti. Hakimler hakkındaki diğer şikayetler şöyle:

    * Mahkeme heyeti yargılama kapsamında gerçeği ortaya çıkarmak için hiçbir çaba harcamadı. Müdahil avukatların davanın başından beri ilettiği hiçbir talebi kabul etmedi, ret gerekçesi bile belirtmedi. Mahkeme, bir sonraki duruşmanın tarihini vermekten başka hiçbir şey yapmıyor.

    * Sanıklarının hiçbirinin ifadesi mahkemede alınmadı. Özellikle mahkeme başkanı Melih Osman Çavuşoğlu yargılama süresince çok açık biçimde sanık askerlerden yana taraf oldu.

    * Ümraniye Cezaevi'nde yapılan operasyonun "Bora" ve "Atmaca" isimli planları iki yıl önce mahkemeye sunuldu. Bu planlarda, operasyonda kimin görevli olduğu, hangi birliklerin hangi görevde bulunduğu, hangi üst rütbeli komutanların emri verdiği yazıyor. Ancak mahkeme bu harekat planlarıyla ilgili de hiçbir işlem yapmadı.

    Sevimli bugün soruşturma kapsamında ifade vererek şikayetlerini yineledi.

    Üsküdar 2. Ağır Ceza Mahkemesi heyetine açılan soruşturmayı, Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hayri Kaynar yürütüyor. İnceleme bitince dosya HSYK'ya gönderilecek.

    Avukat Sevimli, mahkeme heyetiyle ilgili şikayetinin esas olarak görevini yapmaması ve yargılamayı akamete uğratması olduğunu, ancak hakimlerden birinin duruşma sırasında horlayarak uyumasının da bardağı taşıran son damla olduğunu belirtti.

    Mahkeme heyetinden Mehmet Ali Önen 20 Ocak 2012'deki duruşmada uykuya dalarak horlamıştı. Önen'in uyuması, salondaki İstanbul Barosu gözlemcisi Avukat Nurdan Düvenci'nin raporuna da yansıdı.

    Bayrampaşa davasının da savcısı yargılanıyor

    Bayrampaşa Cezaevi'nde uygulanan Tufan planına olaydan 10 yıl sonra dava açan Savcı Ali İhsan Demirel hakkında da görevi kötüye kullanmak suçlamasıyla HSYK'nın izniyle dava açıldı.

    Savcı Demirel, 12 kişinin ölümüne sebep olan "Tufan" harekat planının "mahpusları kurtarma amaçlı yapıldığını" söylemiş, planla ilgili yapılan suç duyurusuna  "kovuşturmaya yer yok" kararı vermişti.

    Operasyonun gerçek sorumlularını koruduğu için hakkında dava açılan savcı Demirel, "amacın mahpusları kurtarmak olduğunu, orantılı güç kullanıldığını" ileri sürdü. Demirel, hakkında dava açılmasına rağmen hala soruşturmanın savcısı olarak görev başında.

    Ümraniye Cezaevi'nde ne olmuştu?

    12 yıl önce, 20 cezaevine eşzamanlı yapılan operasyonlarda toplam 30 tutuklu ve hükümlü ile iki asker hayatını kaybetti. Ümraniye Cezaevi'nde de bir uzman çavuş ile dört mahkum öldürüldü. Uzman çavuşun asker kurşunuyla öldüğü, yargılama sırasında ortaya çıktı.

    Operasyonunu ardından Ümraniye Cezaevi'nde bulunan 399 tutuklu ve hükümlüye dava açıldı. Dava hala sürüyor. 2004'te de operasyonun Ümraniye Cezaevi'yle ilgili kısmı için 267 askeri personele dava açıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow