hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başkentte "doğalgaz" tehlikesi mi var?

    Başkentte doğalgaz tehlikesi mi var
    expand

    ''Ankara'da doğalgazın emniyetli şekilde tüketiciye ulaştırılması ve tehlike anında uzaktan müdahale edilmesini sağlayan sistem çalışmıyor.'' İddia Radikal gazetesinden... Ancak BAŞKENTGAZ yetkililerine göre, bazı aksaklıklar olsa da Ankara tehlikede değil.

    Yetkililerin CNN TÜRK'e verdiği bilgiye göre sistem, özellikle merkezi basınç düşürme istasyonları ile bağlantı sağlıyor ve ani basınç düşüşleri izlenebiliyor.

    Ancak herhangi bir kaçak varsa bu scada ile değil, el aletleri ile ölçülüyor. Yani kaçağa scada sistemi ile müdahale edilmiyor.

    Radikal gazetesinin Sayıştay raporuna dayandırdığı habere göre ise, sisteme bağlı 577 istasyondan 200 civarında istasyonla, elektrik ve haberleşme problemi nedeniyle bilgi alınamıyor.

    BAŞKENTGAZ'dan açıklama

    Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ (BAŞKENTGAZ), Scada sisteminden kontrol edilemeyen istasyonların, mobil ekipler tarafından düzenli olarak denetlendiğini bildirdi.

    BAŞKENTGAZ'dan bir gazetede yer alan habere ilişkin yapılan yazılı açıklamada, söz konusu haberdeki ifadelerin, abartılı ve halkı paniğe sevk edici olduğu belirtildi.

    Scada sistemince kontrol edilemeyen basınç düşürme istasyonlarının, mobil ekipler tarafından düzenli olarak denetlendiği ifade edilen açıklamada, vatandaşların tedirgin olmasını gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığı bildirildi.

    Basınçta herhangi bir artma veya azalma halinde, tüm reglaj düşürme istasyonlarında bulunan ani kapama vanası sayesinde gaz akışının kesildiği ve sorunun büyümesinin engellendiğine dikkat çekilerek, mobil bakım-onarım ekiplerinin Scada sisteminde gözükmeyen 200 istasyonu daha sıkı kontrol ederek bu eksikliği telafi ettikleri belirtildi.

    Türkiye'nin ilk doğalgaz kullanmaya başlayan kenti olan Ankara'da, 1989 yılından beri önemli sayılabilecek bir kaza veya patlama yaşanmadığı belirtilerek, mobil araçlar ve yaya ekipleriyle, son teknolojiyle üretilmiş hassas doğalgaz dedektörleri kullanılarak, Ankara mücavir alan sınırları içindeki dağıtım şebekesinde, cadde ve sokaklarda, hatta site içlerindeki alanlarda yılda ikişer kez kaçak tespit ve kontrolü yapıldığı ifade edildi.

    Scada Sistemi

    Açıklamaya göre, dağıtım şebekesindeki basınç düşürme istasyonlarıyla ilgili bilgi ve verilerin alındığı sistem Scada sistemi, hattaki veya vanadaki kaçağı değil, reglaj istasyonlarındaki basınç, sıcaklık, filtre kirliliği gibi verileri yansıtıyor. Dağıtım şebekesinin herhangi bir noktasında meydana
    gelebilecek bir gaz kaçağının Scada sistemi üzerinden takip edilebilmesi mümkün değil.

    Mücavir alan sınırları içinde, şirkete ait, 9 bin 500 kilometreye yakın dağıtım şebekesi bulunuyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow