hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Öcalan'dan PKK'ya: "Silahı bırakın"

    Öcalandan PKKya: Silahı bırakın
    expand

    Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarında Abdullah Öcalan’ın İmralı'dan gönderdiği mektup okundu. Öcalan, PKK'ya "silah bırakın ve sınır dışına çıkın" çağrısı yaptı.

    Yüzbinlerce kişinin toplandığı Nevruz alanında Öcalan'ın mesajı önce Pervin Buldan tarafından Kürtçe okundu. Daha sonra da mesajın Türkçesi Sırrı Süreyya Önder tarafından okundu.

    Öcalan’ın açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:

    (Açıklamanın tam metnini okumak için tıklayın...)

    (Açıklamanın tam metnini dinlemek için tıklayın...)

    - "Mazlumların Nevroz’unu selamlıyorum. Binlerce yıldır milyonlarca insanın yüreğinde Nevruz ateşi gürleşiyor. Şu an görüyorum ki çığlığım her yerde duyuluyor."

    - "Benim başkaldırım çaresizliğe, cahilliğe ve köleliğe karşıydı. Bizim savaşımız etnik ya da bir dine karşı değil. Savaşımız cehalete, adaletsizliğe, gericiliğe, her türlü zorbalığa oldu.

    "Yeni bir süreç başlatıyorum"

    - Bugün yeni bir Türkiye’ye yeni bir Ortadoğu'ya uyanıyoruz. Bugün yeni bir süreç başlıyor. Biz kendimizi bu halk için yıllarda feda ettik Bu fedakarlık, bu mücadele, sebepsiz değildi. Kürtler kişiliklerini yeniden yarattı.

    - Arap, Fars, Türk ve Kürt halkına birbirini boğazlatmaya çalıştılar. Savaş ve kirli düzene artık yeter diyoruz. Ben bugün milyonlarca kişinin şahitliğinde yeni bir süreç başlatıyorum. Silah değil siyaset öne çıksın Bu bir sonuç değil yeni bir sürecin başlangıcıdır.

    "Silahları bırakın,  sınır dışına çıkın"

    - Dicle ve Fırat nehri Sakarya ve Meriç'in kardeşidir. Cudi ve Gabar dağı Kaçkar ve Erciyes'in dostudur. Anadolu ve Kürt topluluklarının barış içinde yaşabileceği bir süreçtir bu. Beni dikkatle dinleyenler, bugün yeni bir dönem başlıyor. Demokratik haklar, özgürlük ve eşitlik dönemi başlıyor. Artık silahlar sussun. Türk halkı ve Kürt halkının akan kanı duracak. Silah değil siyaset işleyecek.

    - Silahları bırakın ve sınır dışına çıkın. Silahlı mücadeleden demokratik mücadeleye geçiş yapıyoruz



    "Zaman helal etme zamanı"

    - Zaman savasşın ya da çatışmanın zamanı değildir. Zaman ittifak ve birbirine sarılmanın helal etmenin zamanıdır.

    - Bana güvenenler sürecin hassasiyetini sonuna kadar göz önünde bulundursun. Bu mücadeleden vazgeçmek değil yeni bir mücadelenin başlangıcı.

    Misak-ı Milli vurgusu

     - Kürtler ulusal bir konferansla örgütlülüğünü tartışmalı. Misak-ı Milli sınırları içerisinde Kürtler parçalandı. Yeni bir model kurmayı amaçlıyoruz. Bu modelin yaratılmasının öncüsü yine Mezopotamya halklarıdır. Hep birlikte demokratik ve modern bir sistem kuralım. Tüm renkler demokratik modernite sistemi içinde yerini alsın. 1921'de Meclis'i birlikte kurdular.

    "Dönem helalleşme dönemi"

    - Türk ve Kürt halkı Çanakkale'de birlikte şehit oldu. Bu dönem helalleşme dönemidir. Zaman savasşın ya da çatışmanın zamanı değildir. Zaman ittifak ve birbirine sarılmanın helal etmenin zamanıdır. Bana güvenenler sürecin hassasiyetini sonuna kadar göz önünde bulundursun. Bu mücadeleden vazgeçmek değil yeni bir mücadelenin başlangıcı. Bu zulmün sona ermesi için çağrı yapıyorum

    "Halkların birliğini kuracağız"

    - Selam bu sürece destek verenlere ve demokratik çözüm ile barışa destek verenlere. Ötekileştirme politikaları karşısında kardeşliği ve halkların birliğini kuracağız. İnkar ve asimilasyon politikaları gücünü halktan almıyordu Halkların ortak yaşamı için sorumluluk herkesindir. Bu bir son değil yeni bir sürecin başlangıcıdır.




    NEVRUZ KUTLAMALARI

    Bağlar semtindeki Nevruz alanı günler önceden bugünkü kutlama için hazırlandı.

    Sarı yeşil kırmızı renklerle süslenen alana sabahın ilk ışıklarıyla binlerce kişi gelmeye başladı. Kürtçe şarkı ve türkülerin çalındığı alan saatler ilerledikçe dolmaya başladı.

    Nevruz'un kutlandığı alandaki platform üzerine, "Demokratik çözüm, önder Apo'ya özgürlük" yazısı asılırken, kutlamalara katılan bazı gençlerin, "Öcalan'a özgürlük" yazılı tişörtler giydiği görüldü.

    Alanda, PKK'nın marşlarının da çalındığı duyulurken, grupların verdiği konserle alandakiler halaylar çekti.

    Protokol koltuklarında Abdullah Öcalan'ın kardeşleri Mehmet Öcalan, Fatma Öcalan'a da yerler ayrıldığı görüldü.

    Koltukların birine ise Paris'te öldürülen 3 PKK'lı kadından biri olan Sakine Cansız'ın adı yazıldı.



    Alana gelen çok sıkı aramadan geçirildi. Önce polis noktasında aranan gelenler daha sonara BDP'lilerin görevlileri tarafından 2 ayrı arama noktasından daha geçirildi. Kentte bir polis helikopteri de sürekli uçuş yaptı.



    Demirtaş'tan gece açıklaması

    Bu arada BDP Genel Başkanı Selahattin Demitaş, dün gece sosyal paylaşım sitesi Twitter'da bugün açıklanacak Abdullah Öcalan'ın mesajına ilişkin açıklama yaptı. Demirtaş, "Yarın artık gerçek bir yeni güne, yeni dönemin nevrozuna uyanacağız. Yarın atılacak 'sarsıcı' adım bütün halklara şimdiden hayırlı olsun" ifadesini kullandı.

    Otellerde yer kalmadı

    Bu arada çözüm sürecinin önemli bir halkası olarak görülen bugünkü Nevruz kutlaması için Diyarbakır'a yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda kişi geldi. Günler öncesinden yer ayırtılması nedeniyle kentteki tüm otel ve misafirhanelerler günler öncesinden doldu. Yer bulamayanlar misafirhaneler ve evlerde konuk edildi.



    Nihat Doğan da Nevruz'daydı (İzlemek için fotoğrafın üzerine tıklayın...)

    Diyarbakır'daki Nevruz etkinliğine ünlü şarkıcı Nihat Doğan da katıldı. Töreni, BDP vekilleri, Diyarbakır Belediye Başkanı ve DTK yetkililerinin bulunduğu protokol bölümünde izleyen Doğan, Barış ve Kardeşlik mesajı verdi.

    Hastaneye kaldırıldı


    Nihat Doğan, kutlamanın ardından alandan çıkarken karşılaştığı yoğun ilgi nedeniyle dengesini kaybederek ayağını burktu. Hayranlarının koluna giren Doğan, ambulansa kadar güçlükle yürüdü. Ambulansta yapılan ilk müdahalenin ardından Doğan, hastaneye kaldırıldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow