hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail'den temkinli mesajlar!

    İsrailden temkinli mesajlar
    expand

    Türkiye ve İsrail ilişkilerinde özür telefonunun ardından normalleşme sürecinin ilk adımı tazminat görüşmeleri... Geçen hafta başında Ankara'da yapılan ilk tur görüşmenin ardından İsrail'de ikinci görüşmenin yapılması bekleniyor. Aralarında CNN TÜRK'ün de bulunduğu bir grup Türk basın kuruluşuna konuşan üst düzey bir İsrailli yetkili, "Hızlı bir çözüm için ciddi bir çaba var" diye konuştu.

    Mavi Marmara baskınından 34 ay sonra telefonla gelen özür ve Türk-İsrail iliskilerinde tam normalleşme beklentisi...

    İsrailli yetkililer, "Dış politikamızın temel unsurlarından biri" dedikleri "stratejik sessizligi" bu süreçte de koruyor.

    Kültür Üniversitesi Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi, Frederich Ebert Vakfı ve Van Leer Enstitütüsü'nün davetiyle Kudüs'te bulunan Türk gazetecilere konuşan üst düzey bir yetkilinin sözlerinde, bu tavrın izleri vardı.

    Yetkili, "Farkındaysanız son 2 buçuk senede açıklamalarımızda düşük bir ton kullandık. Gereken adımları attık. Bu sayfayı kapatmayı istiyoruz. Ortadoğu bugün 2 buçuk yıl önceki Ortadogu değil" dedi.

    Sayfayı çevirmek için ilk adım Mavi Marmara'da hayatını kaybedenlerin aileleri ve mağdurlara tazminat konusunda uzlaşı.

    İsrailli yetkili, İsrail'e karşı açılan davaların düşmesinin teknik olarak mümkün olup olmadığı konusunda bile yorum yapmadı, "Hızlı bir çözüm için ciddi bir çaba var" demekle yetindi.

    Geçen süre içinde Türk diplomatlarla gayriresmi temaslarını koruduklarını söyleyen yetkili, karşılıklı ticaretteki artışa dikkat çekti, iki alanda isbirliğinin ilerlediğini vurguladı.

    Biri Suriye'deki iç savaş sürerken Türkiye'nin ihraç ürünlerinin pazaralara ulaştırılması: "Ürdün'de olduğu gibi Türk şirketlerine de Suriye topraklarını aşarak TIR'ları bölgeye ulaştırma imkanı sunuyoruz. Hatta 3 defa TIR'larla dolu gemiler İsrail'e geliyor. Ancak Türkiye ile bu işbirliğini devlet düzeyinde değil özel şirketler düzeyinde yapıyoruz."

    Diğer alansa, Gazze'de insani durumun iyileştirilmesi... Yetkili, "Türkiye Gazze'de bir hastane yapıyor. Biz de buna destek veriyoruz" dedi.

    Başbakan Erdoğan'ın planlanan Gazze ziyareti konusunda, Türkiye'yi degil Hamas'ı hedef alarak konuştu,

    Yetkili, "Hamas konusunda Türk dostlarımızı ikna etmeye calışıyoruz. Filistin davasına katkıda bulunmanın en doğru yolu bu değil. Türkiye Hamas'ı etkileyebilecek mi, duruma bakacağı. Ancak Türkiye'nin son 10 yılda başarılı olduğunu söyleyemeyiz" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow