hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Avustralya'daki sikkeler ait olduğu yere döndü

    Avustralyadaki sikkeler ait olduğu yere döndü
    expand

    Avustralya'da geçen yıl ölen Julie Hooke'un Denizli'de bir müzeye bağışladığı Roma dönemine ait sikkeler Ankara'ya getirildi.

    Geçen yıl vefat eden Avustralyalı Juli Hooke'un, koleksiyonundaki sikkelerin, ait olduğu topraklara gönderilmesini vasiyet etmesi üzerine, çoğu Roma Dönemi'nde basılmış 23 sikke Türkiye'ye getirildi.

    Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Zülküf Yılmaz, Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde düzenlenen basın toplantısında, Türkiye'de 360 müzede 3 milyon 200 bin taşınır kültür varlığının bulunduğunu belirtti. Kültür varlıklarının müzeler sayesinde korumaya alındığını vurgulayan Yılmaz, son dönemde halkın da müzeciliğe katkı sunabileceği modern müzeler yapmaya başladıklarını dile getirdi.

    Anadolu'dan yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılan tarihi eserlerin Türkiye'ye iadesinin sağlanmasıyla, müzelerdeki zenginliğin daha da arttığına dikkati çeken Yılmaz, çabaların sonucunda yabancı kamuoyunda da bir farkındalık oluşturulduğunu bildirdi.

    Yılmaz, 2012'de yaşama veda eden Avustralyalı Julie Hooke'un kendisinde bulunan bir grup sikkenin Denizli'de bir müzeye gönderilmesini vasiyet ettiğini ve ailesinin de kendilerine ulaştığını anlattı.

    Sikkelerin incelendiği bilgisini veren Yılmaz, "23 sikkenin 22'si tunç, 1 tanesi gümüş eser. Büyük çoğunluğu Milattan Önce 1-2. yüzyıl Roma Dönemi eserleri" dedi.

    Herkesin, Türkiye'nin kendisine ait kültür varlıklarının peşinde olduğunu bildiğini ve bu algının da eserlerin iadesinde önemli bir etken olduğunu düşündüklerini dile getiren Yılmaz, şimdilik Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde muhafaza edilen eserlerin, Hooke'un da istediği gibi Denizli Müzesi Müdürlüğüne teslim edileceğini söyledi.

    Yılmaz, eserlerin, Hooke'un adının geçtiği bir plaketle sergileneceğinin altını çizdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow