hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tunceli'deki barajlar için keşif kararı

    Tuncelideki barajlar için keşif kararı
    expand

    Tunceli'nin Munzur Vadisi'nde yapılması planlanan 4 baraj ve 5 Hidroelektrik Santrali için çevrecilerin Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nde açtığı davada, mahkemeden bölgede keşif yapılması kararı çıktı.

    Mahkemenin karar üzerine bugün Munzur Vadisi'nde aralarında ilçe belediye başkanları, ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerininde bulunduğu 100 kişilik bir grup basın açıklaması yaptı.

    İHD Tunceli Temsilcisi ve çevre aktivisti avukat Barış Yıldırım, Munzur Vadisi Milli Parkı'nda yapılması planlanan baraj ve hidroelektrik santralleri projelerine ilişkin olarak farklı üniversitelerden alınan 9 ayrı bilimsel rapora dayanılarak hazırlattırılan Bütünleşik Sentez Raporu ile yapılması planlanan baraj ve HES projelerinde üstün kamu yararı olduğu iddia edildiğini ifade etti.

    Yıldırım şöyle konuştu:"Munzur Vadisi ve Milli Park'ında baraj yapımına olanak tanıyan karara karşı 2011 yılının Aralık ayında Ankara 3'üncü İdare Mahkemesinde dava açtık. Mahkeme, üniversite raporlarına dayalı olarak tesis edilen işleme ilişkin olarak yürütmenin durdurulması istemini öncelikle kabul etmedi. Ret kararına karşı itirazda bulunduk. Ankara Bölge İdare Mahkemesi itirazımızı haklı buldu ve netice itibariyle Ankara 3'üncü İdare Mahkemesi'nin kararını kaldırdı. Ankara Bölge İdare Mahkemesi, her ne kadar Munzur Vadisi Milli Parkı sınırları içerisinde yapımı planlanan baraj ve HES'lerin yapımında üstün kamu yararı olduğu üniversite raporlarıyla konulmakta ise de bizzat davacı tarafından dava dilekçesi ekinde gönderilen Munzur Vadisi Milli Parkı 2002-2006 yılı uzun devreli gelişim planında baraj ve HES yapımının parkın ekolojisini, habitatını, flora ve faunasını geri dönüşümsüz olarak etkileyeceğini ve Türkiye'nin en büyük yaban hayatı çeşitliliğini içeren bu alanı tahrip edeceğini ifade etti."

    Yıldırım, Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nin Munzur Vadisi Milli Parkı'nda baraj yapılıp yapılmayacağını ancak bölgede yapılacak keşif ile karar verileceğini, bu nedenle Munzur vadisinde keşif yapılması kararı alındığını belirtti.

    Yıldırım, "İdare Mahkemesi, davalı idare ve davacı tarafından ileri sürülen ve dosyaya sunulan belgeler arasındaki çelişkilerin hiç bir tartışmaya yer bırakmayacak şekilde giderilmesi amacıyla, yerinde keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılması suretiyle dava konusu milli park alanında hidroelektrik santrali yapılmasında kamu yararı açısından vazgeçilmez ve kesin bir zorunluluk bulunup bulunmadığının maddi gerekçelerle ortaya konularak ulaşılacak sonuca göre yürütmenin durdurulması isteminin hakkında yeniden bir karar verilmesi gerektiğini belirtmiştir. Açıklanan nedenlerle, itirazımız kabul edilerek, yürütmenin durdurulması isteminin reddine yönelik olarak Ankara 3'üncü İdare Mahkemesince verilen kararı oy çokluğu ile kaldırmıştır" dedi.

    Avukat Barış Yıldırım, baraj ve HES'ler konusunda Türkiye'deki bütün çevrecileride duyarlı olmaya çağırdı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow