hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SİT alanındaki karakol için suç duyurusu

    SİT alanındaki karakol için suç duyurusu
    expand

    Tunceli'nin merkeze bağlı Sinan Köyü yakınlarındaki Jandarma Karakolunun SİT alanında yapıldığını öne süren çevreciler karakolun yıkılması istemiyle yarın Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacak.

    Tunceli'ye 20 kilometre uzaklıkta bulunan Sinan Köyü yakınlarındaki jandarma karakolunun Sit alanı üzerinde yapıldığını belirten çevre aktivistleri, Cumhuriyet savcılığına hem de Erzurum Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'na başvurarak tespit yapılmasına karar verdi.

    Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından yapılan inceleme ve çalışmalar sonucu, karakolun yapıldığı alanında içinde bulunduğu bölgenin 1'inci derecede arkeolojik Sit alanı olarak tespit edildiği belirtildi. Koruma Kurulunun bu tespitinden sonra Köylüler ve Çevreciler karakolun derhal yıkılması ve bölgenin koruma altına alınmasını istedi.

    Dersim Kültürel ve Doğal Mirası Koruma Girişimi sözcüsü Mazlum Doğan, bir grup köylü ve çevreci ile birlikte karakol çevresinde basın açıklaması yaparken, şöyle konuştu:
    "Merkez Sinan Köyü'nde bulunan ve hali hazırda üzerinde karakol yapılan alan, başvurularımız ve konunun medyada yer alması üzerine Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 1'inci derece Arkeolojik Sit alanı olarak tescil edildi.

    Karakol inşaatı başlamadan orada açıklama yapmış ve alanın tarihi alan olduğunu ve bina yapılamayacağını belirtmiştik. Karakol için kazı çalışması yapıldığı zaman birçok tarihi eser de ortaya çıkmış buna rağmen inşaat devam etmişti. Girişimlerimiz devam edecek, yarın Savcılığa başvurarak Sit alanı içinde yapılan karakolun yıkılmasını ve bölgenin koruma altına alınmasını isteyeceğiz. Bölgede tarihi kazıların yapılması ve tarihi harabelerin ortaya çıkarılması gerekirken 1'inci derecede Arkeolojik  Sit alanı içinde karakol yapmak tarihi katletmektir.

    Ayrıca bu bölgede oturan vatandaşlarımız Sinan Kalesi Harabeleri'ni kutsal saymakta  ve o bölgeye giderek kurban kesip orada dua ederek  bölgeyi bir inanç merkezi kabul ediyordu. Ama bütün girişimlerimize rağmen oraya karakol yapıldı. 'Barış süreci' içinde karakolların yapılması, bölge halkının hasasasiyetlerinin yok sayılması ve Alevilerin inanç merkezlerine ve tarihi alanlarına bu tür yapıların güvenlik kaygısıyla yapılması bölge halkını son derece tedirgin etmektedir."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow