hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Zeyid Aslan'dan yeni skandal

    Zeyid Aslandan yeni skandal
    expand

    Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD), AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan'ın kadın parlamento muhabirlerine yönelik sözlerini kınadı.

    PMD'den yapılan yazılı açıklamada, Aslan'ın dört kadın parlamento muhabirine hakaret içerikli ifadelerde bulunduğu vurgulandı.

    Açıklamada, Aslan'ın Meclis Bahçesi'nde koltukta uyurken çekilen fotoğrafın basında yer almasına tepki göstererek, haberle ilgisi bulunmayan 4 kadın parlamento muhabirine, "Bir dahaki dönem hiçbir gazeteci buraya giremeyecek, Sizi buraya sokturmayacağım. Elimden ne gelirse yapacağım. Bunun mücadelesini vereceğim, Siz bu yaptıklarınızı gazetecilik mi sanıyorsunuz? Biz de insanız yoruluyoruz. Ben sizin bacak aranızı çekip gazeteye bastırsam, 'bunların gerçeği bu' diye.. Ahlaksız olurum değil mi? Ama sizinki gazetecilik oluyor" sözlerini sarf ettiği belirtildi.

    Kadın muhabirlerin iktidar partisine mensup bir milletvekili tarafından sözlü tacize uğradığı ifade edilen açıklamada, "PMD olarak kadın gazetecilere hakaret ve taciz içerikli ifadeler kullanan Zeyid Aslan'ı kınıyoruz. Ve derhal kadın gazetecilerden özür dilemeye davet ediyoruz" denildi.

    "Bunun ahlaksızlık olduğunu ben söylüyorum"

    Bu arada, konuya ilişkin AA muhabirinin sorusunu yanıtlayan Aslan, gazetecilerle aralarında geçen diyaloğu şöyle anlattı: "Gazetecilere 'Meclis'te insanların doğal hallerini çekip yayınlamak bir ahlaksızlıktır' dedim. 'Ben de sizin doğal hallerinizi çekip internetten yayınlamasam doğru olur mu' dedim. 'Oturup sizin bacak aranızı da çeksem yayınlasam bu doğru olur mu' dedim, 'bu ahlaksızlık değil mi' dedim. Söylediğim bu. Bunun ahlaksızlık olduğunu ben söylüyorum. Böyle yazmak istemişler, öyle yazmışlar. Ne yapayım ben? Yalanlayacak halim kalmadı. Adımız çıkmış zaten beşe. Ne söylerseniz söyleyin kimseyi inandıracak halimiz yok."


    Zeyid Aslan bu fotoğrafa tepki göstermişti.

    CHP'li kadın milletvekillerinden AK Parti'li Aslan'a tepki

    Bu arada CHP'li kadın milletvekilleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in, parlamento muhabiri kadınlara yönelik sözleri nedeniyle AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan'a kayıtsız kalmamasını istedi.

    CHP'li bazı kadın milletvekilleri, Aslan ile kadın gazeteciler arasında yaşanan diyalogla ilgili Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve İzmir Milletvekili Alaaddin Yüksel de katıldı.

    CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli, Aslan'ın kadın muhabirlere hakaret içerikli ifadeler söylediğini belirterek, "Genel Kurul çalışmaları sırasında kulis bahçesinde sere serpe yatan ve uyuyan milletvekili, halkın haber alma özgürlüğü için çalışan gazetecilere cinsel taciz içerikli sözler sarfettiği gibi, kulise sokmamakla tehdit etti" dedi.

    Gazetecilerin, kendisini evinde gibi hissederek, rahat hareket eden milletvekilini görüntüleyerek, görevini yaptığını savunan Kaleli, Aslan'ın kullandığı çirkin ifadelerden sonra bunun ahlaksızlık olacağını söyleyerek, dediklerini doğruladığını anlattı.

    Kadına karşı ayrımcı, saldırgan ve tacizkar tutumların karşısında olduklarını kaydeden Kaleli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'i, Aslan'ın hakaretine kayıtsız kalmamaya çağırdı.

    CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer de kadına yönelik şiddetin boyutunun Gezi Parkı odaklı eylemlerde görüldüğünü dile getirerek, Meclis'te de bir milletvekilinin kadın gazetecileri taciz ve tehdit ettiğini savundu.

    Kadına karşı tehditkar dilin terkedilmesi gerektiğini belirten Yüceer, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin'in kadına yönelik şiddete karşı gözlerini kapamamasını istedi.



    Genel Kurul'da tartışma çıktı

    Bu arada Zeyid Aslan'ın, kadın parlamento muhabirlerine yönelik sözleri, TBMM Genel Kurulu'nda gerginliğe neden oldu.

    TBMM Genel Kurul'nda, "torba kanun" teklifi üzerinde görüşmeler devam ediyor.

    Yerinden söz alan CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan'ı kastederek, "TBMM çatısı altında bir AKP milletvekili, kadın gazetecilere ağza alınmayacak sözler söylemiştir. Bu sözleri kınıyorum" dedi. Nazlıaka, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'den de bu konuda bir değerlendirme yapmasını beklediklerini belirterek, "Ancak Sayın Bakan ben söz alınca Genel Kurul salonunu terk etti" dedi.

    Görüşmeler devam ederken, CHP'li kadın milletvekilleri ile BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Başkanlık Divanı önüne gelerek, Başkanvekili Sadık Yakut'tan, konuyla ilgili söz istediklerini söyledi.

    Milletvekillerini yerlerine oturmaları konusunda uyaran Yakut, ancak usule uygun bir şekilde söz verebileceğini söyledi.

    Söz alan Pervin Buldan, "AKP'li bir milletvekili Meclis'te görev yapan kadın gazetecileri için çirkin ifadeler kullanmıştır. Biz bu tür söylemlerden rahatsızlık duyuyoruz. BDP olarak bu milletvekilini kınıyoruz ve AKP Grubu'ndan da bir açıklama bekliyoruz" diye konuştu.

    Zeyid Aslan söz aldı

    Bunun üzerine söz alan Zeyid Aslan, bir gazetede yayımlanan haberde, Meclis'in bahçesinde bir milletvekili arkadaşı ile dinlenirken bir fotoğrafının yayımlandığını ve fotoğrafın altında aşağılayıcı ifadelerin kullanıldığını söyledi.

    Bir milletvekilinin insani halinin, bir gazetede ağır bir eleştiri ile yayımlandığını belirten Aslan, bu konuda söz alan milletvekillerinin de olayın aslını sormaları gerektiğini kaydetti.

    Aslan, "Konuyu bazı gazeteci arkadaşlarımızla konuşurken bir örnek verdim. Belki örnek şık olmamış olabilir. Konuyu 'kadın-erkek' diye ayırmak yanlış. Bir sohbet esnasında söylenmiş sözden ibarettir. Ancak, bugün kadın gazetecilere hakaretten bahsederek konuşma yapanlar, polislerin anasına küfreden arkadaşları için konuşmadılar" dedi.

    Aslan konuşurken, CHP milletvekilleri sıralara vurarak Aslan'ı protesto etti.

    Aslan'ın ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mihrimah Belma Satır, şunları kaydetti: "Tokat Milletvekili Zeyid Aslan hakkında internet sitelerinde yayınlanan haberi okudum. Haberde kadın gazetecilere yönelik kullanılan cümlelerin kabul edilemez olduğunu ifade etmek isterim. Geç saatlere kadar çalıştığımız bu mekan, bizim için özeldir ve adeta bizim mahremimizdir. Burada yaptıklarımız, hareketlerimiz, oturma tarzımız gazeteciler için konu olmamalıdır ama bununla birlikte gazetecilik mesleği gereği haber peşinde koşmalarını da makul görüyorum. Resmin yayınlanmasını takdirlerinize sunuyorum. Hepiniz milletvekilisiniz, hepiniz aynı vaziyetlerde olabilirsiniz, ancak şahsım ve AK Parti'li kadın milletvekilleri adına sayın Zeyid Aslan'ın bu ifadelerini reddettiğimi de saygıyla sunmak istiyorum."

    Araya milletvekilleri girdi

    Satır'ın konuşmasını, CHP milletvekilleri alkışladı. Bu arada, Zeyid Aslan ayağa kalkarak tepki gösterdi. Bu sırada CHP'li milletvekilleri ile Aslan arasında sözlü sataşma başladı. Aslan, bağırarak, CHP sıralarına yürüdü. Ancak milletvekilleri araya girdi.

    TBMM Başkanvekili Sadık Yakut Yakut, birleşime ara verdi. Arada da salonun değişik bölümlerinde AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında tartışma devam etti.

    AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk ve AK Parti İstanbul Milletvekili Oktay Saral ile CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz arasında tartışma çıktı. Özgündüz'ün üzerine yürümek isteyen Külünk ve Saral'ı, diğer AK Parti milletvekilleri güçlükle durdurabildi.

    Özgündüz'ün ise milletvekilleri sırasının üzerine çıkarak, AK Parti'li Külünk'e ulaşmaya çalıştığı görüldü.

    Fatma Şahin'den kınama

    Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan'ın kadın parlamento muhabirlerine sarf ettiği sözleri ve kullanılan üslubu kınadığını bildirdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow