hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bu ameliyat dünyada ilk kez yapıldı

    Bu ameliyat dünyada ilk kez yapıldı
    expand

    Gaziantep'te, solunum yetmezliği nedeniyle cihaza bağlı olarak yaşamını sürdüren 8 yaşındaki Songül Kaplan, çocuk yaştaki bir hastaya dünyada ilk kez yapılan ameliyat sonrası sağlığına kavuştu.

    Artık yanında taşıyacağı küçük bir cihazla düzenli nefes alabilecek Songül'ün ameliyatını yapan ekibi kutlayan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, "Dünyada ilk defa bu yaştaki bir çocuğa bu ameliyatı yaparak sağlığına kavuşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

    Gaziantep'in Oğuzeli İlçesi'nde yaşayan Kaplan ailesi, 7 ay önce solunum yetmezliği nedeniyle kızları Songül'ü Çocuk Hastanesi'ne götürdü. Burada muayenesi yapılan küçük kızın nadir görülen 'Konjenital santral hipoventilasyon sendromu' hastası olduğu tespit edildi. Teşhisin ardından solunum cihazına bağlı olarak nefes alıp veren küçük kızın normal hayatına dönebilmesi için ameliyat olması gerektiği kanısına varan doktorlar, Songül'ü Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne sevk etti. Hastanede yapılan tahlil ve tetkiklerin ardından doktorlar, yetişkinlerde uygulanan ancak çocuk hastalarda henüz uygulanmayan ameliyatının yapılmasıyla sağlığına kavuşacağı görüşünde birleşti.

    Bu kararın ardından Şahinbey Uygulama ve Araştırama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Levent Elbeyli, Göğüs Cerrahisi Ana bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Maruf Şanlı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aydın Şanlı; 1.5 saat süren başarılı operasyonla küçük kızın göğsüne 'Pace' denilen bir cihaz taktı. Başarılı ameliyatın ardından gazetecilere açıklama yapan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, küçük kızın büyük solunum cihazlarına bağlı olmadan yanında taşıyacağı küçük bir cihazla düzenli nefes alıp verebileceğini söyledi. Böyle bir ameliyatın dünyada ilk defa bu yaştaki bir hastaya uygulandığını anlatan Prof. Dr. Coşkun, "Songül; bir kız çocuğunun uyuyabilmek için makineye bağlı olmak zorunda kalışının anlatıldığı 'Ondine'nin Laneti' adlı filme konu olan yaşamın benzeri bir hayat sürüyordu. Kızımızın yeniden sağlığına kavuşabilmesi için arkadaşlarımız yoğun gayret gösterdi. Bu ameliyat, bu yaşta bir hasta için dünyada ilktir. Yapılan ameliyat esas itibariyle kalp pili dediğimiz kalbe yerleştirilen pilin bir benzeri olan Pace isimli cihazın akciğere yerleştirilmesidir. Akciğere suni bir uyarıcı ve bu sayede solunumu ayarlayıcı bir pil yerleştirildi" dedi.

    Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Levent Elbeyli ise başarılı geçen ameliyat sonrasında tıp dünyasının dikkatini çektiklerini ifade etti. Elbeyli, "Bu ameliyatla özellikle yurt dışındaki tıp dünyasının dikkatini üzerimize çektik. Çünkü bu ameliyat daha birçok hastalığın tedavisinin önünü açacak bir ameliyattı. Örneğin trafik kazaları ve benzeri durumlarda omurundan aldığı darbe ile nefes alıp vermekte zorluk çeken insanların tedavisinde kullanılabilecek bir yöntemdir" diye konuştu.

    Operasyonu yapan ekipte yer alan Doç. Dr. Maruf Şanlı da Songül Kaplan'da görülen hastalığın dünya üzerinde sadece bin kişide görüldüğünü belirtti. Doç. Dr. Şanlı, "Hastamız 7 ay önce bize geldiğinde tanıyı koymakta zorluk yaşamıştık. Çünkü gerçekten çok nadir görülen bir hastalıktı. Tanıyı koyduktan sonra ise sıra tedavisine geldi. Ameliyatla küçük kızımıza Pace isimli cihazı takarak düzenli nefes alıp vermesini sağladık. İyi bir ekiple başarılı bir ameliyat geçirdik ve Songül şu anda iyileşme evresine girdi" dedi.

    Küçük kızın birkaç ay içerisinde normal yaşantısına dönebileceği bildirildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow