hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Diyanet: "Camilerde kadınları misafir edin"

    Diyanet: Camilerde kadınları misafir edin
    expand

    Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan ve camilerde okunan cuma hutbesinde, camilerde namaz kılmak isteyen kadınların "misafir edilmesi" istendi.

    Diyanet İşleri Başkanlığı 1-7 Ekim tarihleri arasındaki "Camiler ve Din Görevlileri Haftası"nın bu yılki temasını "Cami, Kadın ve Aile" olarak belirlerken dünkü cuma hutbesinde de katınların camiye gösterdiği ilgi anlatılırken, "Camilerimiz Müslüman hanımların nezaketinden, zarafetinden mahrum bırakılmamalıdır" denildi.

    Kars Hacı Halil Camii Hatibi Murat Balcı da Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hazırladığı Cuma Hutbesi'ni okurken, kadınlardan sadece teravih değil, cuma ve bayram namazlarını da camilerde kılmalarını istedi.

    İslam inanışının peygamberi Muhammed'in, "Allah'ın kadın kullarını Allah'ın mescitlerinden alıkoymayın" uyarısında bulunduğu belirtilen hutbede, "Kadınların mabetlere alınmasının yasak kabul edildiği bir dönemde Meryem'i mabede en güzel şekilde kabul eden ve mihrapta eğiten Rabbimizdir. Mabede adanmış bir kadın olan Hz. Meryem, bu mukaddes mekânda rükû edenlerle birlikte rükû etmiş, arınmış ve iffetin timsali olmuştur. Ömrünü Beytülmakdis'te Rabbinin himayesinde, O'na ibadet ve taatle geçirmeye adamış ve bu sebeple bulunduğu mabette nice ilahi lütuflara mazhar olmuştur" denildi.

    İslam tarihinden örneklerin anlatıldığı hutbede, günümüzde yaşamın hemen her alanında var olan kadınların camilerin nezaket ve zarafetinden mahrum bırakılmaması gerektiği belirtilerek, şunlar söylendi:

    "Allah'ın kadın kulları İslam'ın temel ilkeleri doğrultusunda, camilerde kıymetlerine yakışan yerlerde misafir edilmelidir. Onlar, mermerlerin nabzında çarpan tekbirleri hissedebilmeli, kubbelere dolan âminlere şahit olabilmelidir. Bu mukaddes mekânlarda hissettikleri huzuru yuvalarına taşıyabilmeli eşleriyle çocuklarıyla birlikte aynı kıbleye yönelip aynı Rabbe secde etmenin sevincini yaşayabilmelidir. Müslüman aile, kadınıyla, erkeğiyle, çocuğuyla huzurun, huşûnun, muhabbetin, maneviyatın tadına mescitlerde varabilmelidir. Camilerimizi saadet asrında, Peygamber Mescidinde olduğu gibi hayatımızın merkezine taşıyalım. Huzur taşsın dünyamıza. Kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, yaşlısıyla sıradağlar gibi tek vücut olup Rabbimizin huzurunda kıyama duralım."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow