hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kılıçdaroğlu'nun önerisine AK Parti'den destek

    Kılıçdaroğlunun önerisine AK Partiden destek
    expand

    AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "yeni anayasa çalışmalarında üzerinde uzlaşma sağlanan 60 maddelik değişiklik teklifinin Meclis'ten geçirilmesi" önerisineolumlu yaklaştıklarını söyledi.

    Elitaş, gazetecilerin Kılıçdaroğlu'nun görüşüyle ilgili soruları üzerine, "Biz bu öneriye varız. Ama bu öneri, Kılıçdaroğlu'nun kendi görüşü mü yoksa partinin görüşü mü? Kılıçdaroğlu'nun samimiyetini ölçmemiz lazım" dedi.

    CHP'nin yanı sıra MHP ve BDP'nin de öneriye olumlu yaklaşması halinde 60 maddelik değişiklik teklifinin kısa sürede Meclis'ten geçirilebileceğini anlatan Elitaş, üzerinde uzlaşma olan maddelerin Anayasa Komisyonu'nda kısa sürede görüşüleceğini, Genel Kurul'dan da 15 günde bitirilebileceğini söyledi.

    Elitaş, teklifin 60 maddeyle sınırlı olacağını, ekleme yapılamayacağını, aksi durumun uzlaşmayı bozacağını kaydederek, konuyu MYK'da ele almaları gerektiğini ifade etti.

    Detayları belli oldu

    Öte yandan Kılıçdaroğlu'nun "Anayasada uzlaşılan 60 maddeye destek veririz" açıklamasının detayları belli oldu.

    CHP, temel haklar ve özgürlükler ile yargı bölümünde yapılacak bir düzenlemenin Meclis'ten geçirilmesini istiyor.

    Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun CHP'li üyesi Atilla Kart, temel hak ve özgürlükler ile yargı bölümünün tamamlanarak Meclis gündemine alınabileceğini söyledi.

    Kart, "En az iki bölümü esas alarak bir metin ortaya çıkarmak mümkün müdür? Ona bakacağız. Ancak bunda ikili üçlü değil dörtlü bir mutabatı esas alacağız" dedi.

    Bu iki bölümün 65-70 madde civarında olacağını belirten Kart, bu maddeler üzerinde bir uzlaşı sağlanır ve Meclis'ten geçirilirse kalan maddeler içinde "tazyik etkisi" yapar ifadelerini kullandı.

    CHP'nin bu öneri sıcak bakmasının temel nedenini ise eleştiri konusu olan HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısının muhalefetin de sıcak baktığı bir şekilde yeniden düzenlenmesi oluşturuyor.

    Komisyonun bir diğer CHP'li üyesi Süheyl Batum ise bu 60 maddenin toplumdaki herhangi bir sorunun çözümüne çare olmayacağı görüşünde.

    Ancak Batum, Kılıçdaroğlu'nun da destek verdiği önerinin gündeme gelmesi halinde partisinin tavrını destekleyeceğini söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow