hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Validen depremzedelere süresiz kira yardımı sözü

    Validen depremzedelere süresiz kira yardımı sözü
    expand

    Van Valisi Aydın Nezih Doğan, açlık grevinde olan ve konteynerleri terk etmeyen depremzedelere süresiz kira yardımı sözü verdi. Doğan, ailelerden 156'sının teklifi kabul ettiğini söyledi.

    Van Valisi Aydın Nezih Doğan "süresiz kira yardımı" sözü verdi ama açlık grevindeki depremzede aileleri ikna edemedi. Grevin 41'inci gününde olan depremzede aileler, "Kalıcı konut verilene kadar vazgeçmeyecegiz" diyor.

    Aylar geçti ama Van'daki bazı depremzede ailelerin barınma derdine çare bulunmadı. Valinin son olarak yaptığı "süresiz kira yardımı" önerisi de Van'daki depremzede aileleri memnun etmedi. 41 gündür açlık grevinde olan aileler, Van'da büyük yıkıma sebep olan 2 deprem sırasında kiralık evlerde barınıyordu.

    TOKİ tarafından yapılan kalıcı konutlarda hak sahibi değillerdi. Çaresizce, kademeli olarak boşaltılan konteyner kentlerde kalmayı sürdürdüler. Verilen sürenin dolup elektriklerin de kesilince koşulları daha da zorlaştı ve 30 aile 28 Ağustos'ta açlık grevine başladı.

    Van Valiliği, ailelerle ilgili çalışma yaptı. Konteyner kentlerde 255 ailenin kaldığını ve bunlardan 156 ailenin ihtiyaç sahibi, 99 ailenin ise durumunun iyi olduğunu tespit etti.

    Grevde 1 ay geride kalmışken, yapılan haberler üzerine Vali Aydın Nezih Doğan yardım sözü verdi. Vali, Radikal gazetesine verdiği demeçte depremzedelere sigortalı iş bulana kadar kira yardımı yapılacağını açıkladı. Ama, bu sözde grevi bitirmedi. Çünkü depremzede ailelere göre bir çok kişi çalışabilir durumda değil. Depremzedeler, kendilerine kalıcı konut verilene kadar da açlık grevini sürdürmeye kararlı.

    "156 aile kendine göre konut bulup kiralayacak"

    Bugün de Çaldıran ilçesini ziyaret eden Vali Doğan, ilçedeki kamu kurumlarının müdürleriyle kaymakamlıkta basına kapalı bir toplantı yaptı. Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vali Doğan, "255 hanenin ekonomik durum analizini yaptık. Bunlardan durumu kötü olan 156 hane tespit ettik. Bu arkadaşlarımıza ulaştık, kendilerine yardımcı olacağımızı söyledik. Eğer bir çözüm öneriniz varsa bizimle paylaşın istedim. Vatandaşlarımız çözüm önerilerini anlattılar. Onun neden çözüm önerisi olmadığını ben kendilerine aktardım. Çözüm önerimizin ise 156 vatandaşımızın aileleriyle birlikte yaşayabilecekleri konutları kiralamaları suretiyle onları destekleyeceğimizi söyledik. Bu aileler kendilerine göre konut bularak kiralayacaklar. Bunların mağduriyetleri devam ettiği sürece destek vereceğiz" diye konuştu.

    "İş bulmalarında da yardımcı olacağız"

    Konteynerde kalanları işe yerleştirme konusunda da destek olacaklarını ifade eden Vali Doğan, "Önerdiğimiz çözüm yolunu benimseyen vatandaşlarımız bize müracaat ediyor. Onların kiraladığı evlerle ilgili işlem yapıyoruz. Yeni evlerine taşınıyorlar. İçlerinden bir bölüm arkadaşımız da şu veya bu sebepten dolayı orayı boşaltma yönünde bir gayret göstermiyor. Biz şöyle düşünüyoruz. Konteyner kentte bir kış daha geçirmesinler. Oradaki bir grup vatandaşımızın evleri var, ticarethaneleri var, maaşları var. Kendi ekonomik durumlarına uygun evi kendilerinin bulmasını tavsiye ediyoruz. Durumu zayıf olan vatandaşlarımızın da bizim çözüm önerimize katkı sunmalarını bekliyoruz" şeklinde konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow