hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kılıçdaroğlu'ndan "Balyoz" tepkisi

    Kılıçdaroğlundan Balyoz tepkisi
    expand

    Balyoz davası kararlarını değerlendiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "İddianamede yer alanlar, tarihi filmde cep telefonuyla konuşan padişah kadar saçmadır" dedi. Kılıçdaroğlu, "Bu kararla bütün dünyaya rezil oldular" diye konuştu.

    Partisinin grup toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu, yargıya yönelik eleştirilerini sürdürdü.

    CHP lideri, "Vatandaş artık davasını çözmek için AK Parti İlçe Başkanı'na gidiyor" dedi.

    Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı'nı da, dosya önüne gelmeden görüş beyan etmekle suçladı.

    Lübnan'da kaçırılan ve iki ay sonra serbest bırakılan pilotlar CHP grup toplantısının da gündemindeydi.

    Kılıçdaroğlu, "Türkiye'yi Ortadoğu bataklığına soktular, terör örgütlerine destek veren ülke haline getirdiler" diyerek hükümeti eleştirdi.

    Kılıçdaroğlu, CHP'nin son seçimlerde hayatın her alanına ilişkin projeler ürettiğini, askerliğin kısalması ve bedelli askerlik konularının da bu prdojeler arasında olduğunu söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP'nin bedelli askerliğe ilişkin projesiyle ilgili o dönem yaptığı açıklamayı hatırlatan ve projeyi ayak üstü açıklanmış bir proje olarak nitelendirdiğini, "adalet terazisine oturtmak zorundayısız" dediğini aktaran Kılıçdaroğlu, "Oturttu mu adalet terazisine?" diye sordu.

    "Demek ki neymiş? CHP'nin projeleri doğruymuş"

    AK Parti'nin seçimlerin ardından CHP'nin bedelli askerlik projesine varsıldan yana tavır takınarak sahip çıktığını ileri süren Kılıçdaroğlu, AK Parti'nin şimdi de askerlik süresinin kısalmasına ilişkin projelerini kullandığını söyledi.

    Kılıçdaroğlu, "Demek ki neymiş? CHP'nin projeleri doğruymuş, sağlıklıymış, tutarlıymış. Biz öyle yolda giderken proje üreten bir parti değiliz. Bizim projelerimiz hayali değil. Öyle Kanal İstanbul falan filan. Bunların hepsi hikaye. Bana çıksın bir tane fizibilite raporu açıklasın. Açıklayamaz" diye konuştu.

    Konuşmasında Lübnan'da kaçırılan Türk pilotların serbest bırakılmasına da değinen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

    "Pilotlarımız kurtarıldı. Lübnan'da rehin alınmışlardı. Bizimkiler alay-ı vala ile gittiler, havaalanında karşıladılar. Sanki kendileri kurtarmış gibi. Otur Katar Şeyhi'ne dua et. Ne öyle kendi kendine şov yapıyorsun. Asıl üzerinde durman gereken nokta şu; o pilotlar neden esir alındı, yakalandı? Sen şu soruyu kendine sorabiliyor musun, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı Lübnan sokaklarında özgürce gezebiliyor mu, gezemiyor mu? Gezemiyor. Senin izlediğin dış politika yüzünden. Suriye, Mısır, Irak sokaklarında bir Türk Vatandaşı özgürce gezebiliyor mu, gezemiyor mu? Gezemiyor. Senin izlediğin politika yüzünden.
    Önceden geziyor muydu? Evet geziyordu. Kimin aklına gelirdi iki Türk pilotu kaçırmak. Senin izlediğin politikanın faturasını ödüyor bu millet. Şimdi de
    çıkmış şov yapıyor. Sen önce dön kendini bir sorgula bakalım. 'Bun bu ülkeyi bu hale nasıl getirdim?' Asıl yapman gereken budur."

    "Erdoğan hiçbir Ortadoğu ülkesine gidemez"

    İktidarın yanlış dış politikasının Türkiye'yi Ortadoğu bataklığına ittiğini, terör ithal eden bir ülke konumuna getirdiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Erdoğan bugün hiçbir Ortadoğu ülkesine gidemez. Bütün dünyada yalnızdır. 'Acaba birisi bana telefon eder mi?' diye bekliyor. Boşuna hayal kuruyorsun, kimse sana telefon etmez. Senin ne itibarın, ne ağırlığın var. İkisini de yok ettin. Senden vazgeçtik, Türkiye'nin itibarını zedeledin. Şimdi o itibarı kazanmak için yine yollara düşen parti, CHP" şeklinde konuştu.

    "Adalet ve Kalkınma Partisi artı El Kaide artı El Nusra eşittir Ortadoğu. Geldikleri nokta bu" ifadelerini kullanan Kılıçdaroğlu, iktidarın terör örgütleriyle iç içe olduğunu ifade etti.

    Kılıçdaroğlu, terör örgütüyle yan yana duranların meşruiyetinin uluslararası alanda tartışılır hale geleceğine işaret etti. İktidarın bu duruma düştüğünü, ancak farkında bile olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, "Terör örgütüyle kol kola girersen yarın başına ne geleceğini hep beraber göreceğiz. Reyhanlı'da ölen 53 yurttaşımızın sorumlusu bu hükümettir ve onun başbakanıdır" dedi.

    İktidarın Suriye'deki olayların başında, bu ülkeden Türkiye'ye sığınacak kişiler için 100 bin kişi sınırını kırmızı çizgi olarak belirlediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Kaldı mı kırmızı çizgi? 500 bini buldu. Sayıyı, nerede yaşadıklarını kimse bilmiyor. Böyle bir devlet olabilir mi? Yol geçen hanına dönen 900 kilometre. Kimin girip kimin çıktığı belli değil. Hesabını veriyorlar şimdi. 'Nasıl o sınırı kontrol edeceğiz?' Sen o sınırı kontrol edemezsin. Sen terör örgütleriyle işbirlikçisin. Recep Tayyip Erdoğan'ın elleri kanlıdır. Ortadoğu'da bu vardır" diye konuştu.

    Türkiye'nin demokratik ülkeler nezdinde güven kaybettiğini belirten Kılıçdaroğlu, buna hükümetin hukuk zemininden ayrılmış olmasının yol açtığını söyledi.

    "Nereden yürüttün bu parayı"

    Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ın bugün partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, CHP'yi yolsuzlukla suçladığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Neymiş? 'CHP yolsuzluk yaparmış'. Bir şeyin gerçekten hakkını teslim etmek lazım, yolsuzluk konusunda Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Recep Tayyip Erdoğan'ın eline su dökecek ikinci bir adam yok. Eğriye eğri, doğruya doğru. Demiyor muydu 'Ben yırtık ayakkabıyla siyasete girdim'. Peki kardeşim dünyanın en zengin başbakanlarından birisin, aldığın maaşlar belli, ödediğin vergiler belli, beyan ettiğin karlar belli. Nereden geldi bu para? Nereden yürüttün bu parayı? Ne diyor? 'Yürütme organının başıyım ben' diyor. Doğru söylüyor yürütme organının başısın."

    "Yargıtay'a 160 militan yerleştiren kim?"

    Türkiye'nin adım adım demokrasinin dışına itildiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, vatandaşlardan buna karşı duyarlı olmalarını istedi.

    Kılıçdaroğlu, konuşan, muhalefet eden tüm kesimler üzerinde baskı olduğunu söyledi. Böyle bir tablonun Türkiye Cumhuriyeti tarihinde daha önce yaşanmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin otoriter yapıya doğru gittiğini söyledi.

    Demokrasiyi ayakta tutun kurumların başında yargının geldiğini, ancak Türkiye'de yargının artık adalet dağıtan bir kurum olmaktan uzaklaştığını öne süren Kılıçdaroğlu, "Siyasi otoritenin emrinde. Sıradan yurttaş artık şunu çok iyi biliyor; bir davan mı var, avukat tutmaya gerek yok ki git AKP il başkanına, ilçe başkanına senin davanı istediğin gibi sonuçlandırsın" iddiasında bulundu.

    Yargıyı bu hale iktidarın getirdiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Yargıtay'a 160 tane militan yerleştiren kim? Danıştay'a militan yetiştiren kim? Bu iktidar. Diyorlar ki 'hakimlerin üzerine niye bu kadar sert gidiyorsun?' Bir yargıç vicdanıyla değil de siyasi otoritenin talimatıyla karar verirse ben ona yargıç, hakim demem. O siyasi otoritenin emrindedir" ifadelerini kullandı.

    "Siz adaleti aldınız çöp sepetine attınız"

    Toplumu ayakta tutanın, haksızlıklara karşı durma gücü verenin adalet duygusu olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, "Siz adaleti aldınız çöp sepetine attınız. Şimdi vatandaş adalet diye bağırıyor" dedi.

    Haksızlıklar karşısında itiraz edenlerden birinin eski Yargıtay Başkanı Sami Selçuk olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "Bakıyorsunuz; Anayasa Mahkemesi Başkanı Yargıtay'ın aldığı kararla ilgili görüş beyan ediyor. Senin tarafsızlığın ne oldu? Niye böyle bir şey yapıyorsun? Dava önüne gelince konuşacaksın. Şimdiden zaten görüşünü beyan ediyorsun, ben sana nasıl yargıç diyeceğim şimdi? Vicdanı ile karar vermek varken birilerinin talimatıyla karar verdiğiniz andan itibaren orada adalet mi gerçekleşir?" değerlendirmesinde bulundu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow