hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AB'den memnuniyet mesajları!

    ABden memnuniyet mesajları
    expand

    AB'nin Türkiye ile müzakerelere yeşil ışık yakmasına AB çevrelerinden olumlu tepkiler geldi.

    Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefçoviç, "Birkaç yıl aradan sonra bu çok memnuniyetle karşılanan bir haber. Umarım bu Avrupa-Türkiye ilişkilerine gereken ivmeyi de birlikte getirir" dedi.

    Yeni fasılların açılması konusuna da değinen Sefçoviç, aday ülkelerin yeni fasıllarla ilgili müzakerelere sadece "temel kriterlerin yerine getirilmesinden sonra" başlayabileceklerine vurgu yaptı ve Brüksel'in Ankara'dan ilerlemeye yönelik yeni adımlar beklediğinin sinyalini verdi.

    Sefçoviç, "Kabul eden ülkeler tüm kriterlere uymak zorundadır" dedi. Ancak AB, Türkiye'ye sıradaki fasılların açılabilmesi için yerine getirilmesi gereken temel kriterleri henüz göndermedi.

    Dönüşümlü başkanlığı elinde tutan Litvanya'nın dışişleri bakanı Linas Linkevicus ise yeni fasılların açılmasına hazır olduğunu, ancak şimdilik başka konulardan söz etmek için çok erken olduğunu söyledi.

    Linkevicus, "Üç yıldan uzun bir aradan sonra müzakereler ivme kazanıyor ve bunun sağlam be hızlı bir süreç olmasını umuyorum" dedi.

    Türkiye'nin üyeliğini kuvvetle savunan İngiltere hükümeti ise müzakerelerin yeni reformlar getirmesini umduğunu açıkladı.

    Bir İngiltere hükümet sözcüsü, "AB süreci Türkiye'de çok çeşitli reformlara vesile oldu. Aktif ve güvenilir bir üyelik sürecini devam ettirmek herkesin menfaatine olacaktır" dedi.

    Brüksel çevrelerinde bundan sonra açılacak faslın yargı ve temel hak ve özgürlüklerle ilgili  olması gerektiği konuşulduğu, buna gerekçe olarak da Avrupa Komisyonu'nun Türkiye'yi Gezi protestoları sırasında temel hak ve özgürlüklere saygı göstermediği gerekçesiyle suçladığı gösteriliyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow