hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Diyanet İşleri Başkanı Ayasofya'da namaz kıldırdı

    Diyanet İşleri Başkanı Ayasofyada namaz kıldırdı
    expand

    Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Mehmet Görmez, Temmuz ayında cami olarak ibadete açılan Trabzon'daki Ayasofya Müzesi'nde sabah namazı kıldırdı.

    Geceyi Trabzon'da geçiren Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Mehmet Görmez, bu sabah Trabzon Valisi Abdil Celil Öz'ü ziyaret etti. Görmez, burada yaptığı açıklamada şunları söyledi:

    "Dünya çok hızlı değişiyor, nesiller değişiyor. İhtiyaçlar artıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın buna göre kendi dil, üslup, hizmetlerini geliştirmesi çok önem arz ediyor. Bunun için de bizzat yerinde arkadaşlarla görüşmeler yapıyoruz. Bugünlerde aynı zamanda bütün İslam dünyasının Muharrem ayını idrak ettiğini biliyorsunuz. Muharrem ayı; Aşura, Kerbela denince, meşreb ve mezhebi ne olursa olsun bütün müminlerin, bütün Müslümanlar'ın ortak hüznünü, ortak kederlerini hatırladıkları bir aydır. Müslümanların, yeni Kerbelalar'ın yaşanmaması için ortak dil, ortak kültür, ortak düşünce geliştirmesi gerektiğine inanıyorum. Bugün maalesef bütün İslam dünyasında çağdaş Kerbelalar yaşanıyor. Nice insanlar boş yere, beyhude yere hayatlarını kaybediyor. Onun için bütün Müslümanları dini, kültürü, düşüncesi, mezhebi ne olursa olsun bir araya gelerek, bir daha Kerbalaların yaşanmaması için neler yapılması gerektiği konusunda gönül birlikteliği geliştirmesi gerektiğini ifade ediyorum."

    Vali Abdil Celil Öz, ziyareti anısına Prof.Dr. Mehmet Görmez'e gümüş işlemeli kahve fincanı hediye etti.

    Ayasofya'yı başkan söyledi

    Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Mehmet Görmez, daha sonra Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'nu makamında ziyaret etti.

    Ziyaretin başlangıcında konuşma yapan Başkan Gümrükçüoğlu, Prof.Dr. Görmez'in sabah namazını camiye dönüştürülen Ayasofya Müzesi'nde kıldığını söyledi. Başkan Prof.Dr. Görmez de, şöyle konuştu:

    "Bazı şehirlerin ruhu vardır. Trabzon da ruhu olan şehirlerden biridir. Hizmetlerimizin o ruha katkıda bulunması oranında mutlu oluruz. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak daima hizmetleri gözden geçirerek gençlere ne kadar ulaşabildiğimizi tespit etmemiz gerekiyor. Sadece ülkemiz sınırları içinde hizmet etmiyoruz. 90'ı aşkın ülkede hizmet veriyoruz. Hem Rusya'daki Müslüman kardeşlerimize, hem de pek çok cumhuriyette yaşayan soydaşlarımızın ihtiyaçlarına karşılık vermeye çalışıyoruz. Balkanlar'a, Afrika'ya hizmet götürmeye çalışıyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığımızın o yüzden sürekli hizmetlerine ivme kazandırması ve kendini yenilemesi gerekiyor."

    "İki saf cemaat vardı"

    Prof.Dr. Mehmet Görmez, bir gazetecinin "Ayasofya'da namaz kıldınız. Nasıl buldunuz?" sorusunu da, "İki saf cemaat vardı. Çok güzel bir sabah namazı oldu. Ben de doğrusu yerinde görmek ve arkadaşlarımdan son durumu hakkında bilgi almak için uğradım. Allah kabul etsin" dedi. Prof.Dr. Görmez, "Ayasofya'yı yeterli buldunuz mu?" sorusunu da, "Henüz restorasyon devam ediyor. Ama namaz mekanı açısından bir sorun yok" diye yanıt verdi. Başkan Gümrükçüoglu ve Görmez de birbirlerine karşılıklı olarak çeşitli hediyeler verdi.

    "Medyaya vermeye gerek yok"

    Bu arada Görmez'in kent protokolüne bile haber vermeden gerçekleştirdiği Ayasofya ziyaretini sadece Diyanet İşleri Başkanlığı elemanları görüntüledi. Görmez, gazetecilerin basın müşaviri kanalıyla ziyaretten görüntü ve fotoğraf alma isteğini ise, "Gerek yok" diyerek çevirdi. Diyanet yetkilileri, gerektiği takdirde medyaya kendilerinin fotoğraf ve görüntü servisini gerçekleştireceğini söyledi. Görmez'in Ayasofya Müzesi'ne sabah saatlerinde Diyanet İşleri Başkanlığı ve Trabzon Müftülüğü yetkilileriyle gittiği, imamlık yaparak cemaate sabah namazını kıldırdığı belirtildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow