hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Habercilere erken emeklilik teklifi

    Habercilere erken emeklilik teklifi
    expand

    CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, muhabir ve kameramanlar için emeklilik prim gün sayısı şartının 5400 gün olarak uygulanması için kanun teklifi verdi.

    Tanal'ın TBMM Başkanlığına sunduğu teklif, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngörüyor. Teklifin gerekçesinde, basın mensuplarının, şuan ki düzenlemeye göre; emeklilik aylığından yararlanabilmesi için 7200 prim gün sayısı doldurmuş olması gerektiğini anımsattı. Ayrıca 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun ek madde 5'e göre sigorta sürelerinden geçen her tam yıl için 90 gün sigorta süresi eklendiğini belirten Tanal, şunları kaydetti:

    "Günümüzde muhabirler ve kameranlar en iyi koşullarda yanlarında üç objektif, fotoğraf makinesi, flaşı, bataryaları ve yan ekipmanları, laptop ve çektiği fotoğrafları ulaştırması için internet bağlantısını sağlayan mobil iletişim cihazları bulundurmaktadır. Bu cihazların minimum ağırlığı yaklaşık 20 kiloyu bulmaktadır. Örneğin spor foto muhabirlerinin taşıdığı teleobjektifin ağırlığı yaklaşık 10-15 kiloyu buluyor. Foto muhabiri toplumsal olaylara giderken bu ekipmanların yanında gaz maskesi, kask da taşıyor. Savaş ortamında bulunan foto muhabiri, çelik yelek, uydu telefonu ve korunmak için bazı ekipmanlar taşıyor. Gelişen teknolojiyle muhabirler ve kameramanlar üzerlerinde canlı yayın için 8 ila 16 arasında değişen sayıda sim kart bulunan 3G cihazı taşıyorlar. Tek bir cep telefonunun bile kanser riskinin tartışıldığı günümüzde aynı anda 16 sim karttan çıkış yapan 3G cihazının ne kadar tehlikeli olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Bir kameraman ortalama 10 kiloluk 3G cihazı, yaklaşık 14 kiloluk kamera, içinde mikrofon, yedek batarya, kablolar, kasetler bulunan 8-10 kilo ağırlığında malzeme çantası ile 6-7 kiloluk tripod ile göreve gidiyor. AB ülkelerinde çalışan gazetecilere yönelik araştırmaya göre; foto muhabirleri ve kameramanların çoğunda boyun ve bel fıtığının olduğu tespit edilmiştir. İleriki yaşlardaki foto muhabirlerinin yüzde 90'ının diz ve bacaklarında da sağlık sorunları var."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow