hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşte 2014 eğitim tedbirleri...

    İşte 2014 eğitim tedbirleri...
    expand

    Nitelikli öğretmenlerin dezavantajlı bölgelerde uzun süre çalışması için farklılaştırılmış ücret modeli uygulanacak. Herkesin en az bir yabancı dili çok iyi öğrenebilmesi için müfredat değişikliği yapılacak. Lise ve üniversitelerde mesleki eğitim programları iş piyasası ihtiyacına göre belirlenecek. 2014 yılında eğitim için hükümet tarafından alınacak tedbirler belli oldu.


    2014 yılı programı Resmi Gazete'de yayımlandı. Programda eğitim için tam 32 tedbir yer aldı. İşte hükümetin eğitime ilişkin 2014 yılı hedefleri...

    Programda yer alan en dikkat çekici tedbirlerden biri öğretmenlere ilişkin... Buna göre, 2014 yılı içinde öğretmenlik mesleğinin kariyer basamakları yeniden belirlenecek ve nitelikli öğretmenlerin dezavantajlı bölgelerde uzun süre çalışmalarını sağlamak için farklılaştırılmış ücret modeli uygulanacak.

    Ve bir başka tedbir yabancı dil eğitimine yönelik.

    Dil eğitiminin erken yaşlarda başlaması, her öğrencinin en az bir yabancı dili iyi öğrenmesi için müfredat yeniden ele alınacak.

    Özellikle mesleki eğitim ve öğretim kurumlarında yabancı dile ağırlık verilecek
    Bu okullarda eğitim gören öğrencilerin avrupa'da hareketliliğini sağlamak, istihdam edilebilirliliğini artırmak için.

    Ve programa göre, herkese eğitimde yatay ve dikey hareketlilik fırsatı tanınacak. Yani öğrenci hangi bölümü ve okulu seçerse seçsin istediğinde yolunu yeniden çizebilecek.

    Zorunlu eğitim sonrasında öğrenme fırsatları da çeşitlendirilecek. Uzaktan eğitim uygulamalarının yaygınlaştırılması da hedefler arasında.

    2014 yılı içinde mesleki ve teknik eğitimde açılacak programlar da  işgücü piyayası ihtiyaç analizleri dikkate alınarak belirlenecek.

    Meslek yüksekokulları yeniden gözden geçirilecek. Gerekli görülürse bazı yüksekokulların kapatılması, birleştirilmesi ya da meslek lisesine dönüştürülmesi de gündemde.

    Ve yükseköğretime ilişkin alınacak 2014 tedbirleri...

    Üniversitelerin idari ve mali özerkliği sağlanacak. Bunun için yeni bir Yükseköğretim Kanunu hazırlanacak. YÖK de yeniden yapılandırılacak. Üniversitelerde standart belirleme, planlama ve koordinasyondan sorumlu bir yapıya kavuşturulacak. Özel üniversitelerin kurulmasına ve yurtdışındaki üniversitelerin Türkiye'de faaliyet göstermesine imkan veren mevzuat düzenlemesi hazırlıkları da programa göre 2014 yılında başlayacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow