hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail - Türkiye uçuşlarında sorun!

    İsrail - Türkiye uçuşlarında sorun
    expand

    İsrail ve Türkiye, gergin ilişkilerin iki tarafı. Bugüne kadar siyasetteki tansiyona rağmen ticari ilişkilerin zarar görmediği algısı hakimdi. İsrail basınına göre durum farklı. Haaretz gazetesine göre, İsrailli devlet havayolu şirketi El Al Ceo'su, Başbakan Netanyahu'ya mektup yazdı. İsrail uçaklarının Türkiye'ye gitmesine engel olunduğunu öne sürdü ve müdahale etmesini istedi.


    Türkiye ve İsrail arasındaki ticari ilişkiler, siyasi krizlere rağmen fazla zarar görmemişti.

    Haaretz gazetesinde önceki gün yayınlanan haberle, bu yaygın kanıya yönelik soru işareti belirdi.

    Habere göre, İsrailli devlet havayolu şirketi El Al CEO'su Eliezer Shkedy, İsrail Başbakanı Netanyahu'ya bir mektup yazdı.

    İsrail uçaklarının Türkiye'ye gitmesine engel olunduğunu öne sürdü ve soruna müdahale etmesini istedi.

    Habere göre, İsrail'in üç havayolu şirketinin Türkiye'ye uçmaması sonucunda, 2010 yılından bu yana Türk havayolu şirketlerinin İsrail'e yaptığı sefer sayısı haftada 42'den 112'ye çıktı.

    El Al yöneticisi, mektubunda, bunun adil olmayan rekabete işaret ettiğini savundu. İddiaya göre, türk havayolu şirketlerinin uçuşlarının da engellenmesi çağrısında bulundu.

    Türk yetkililere göreyse, İsrail'den yapılacak uçuşların önünde, iddia edildiği gibi siyasi engel yok.

    uçuşlara engel olan, Türkiye'nin herhangi bir tavır sergilemesi değil, israil'in uçuş güvenliği konusundaki talepleri.  

    Özellikle de, İsrail'in uçakta silahlı güvenlik elemanları talep etmesi.

    Ülkenin ulusal güvenlik mevzuatlarına dayandırılan o talebe göre, İsrail, silahlı güvenlik elemanlarının kendi ekiplerinden olmasını istiyor.

    Bu güvenlik elemanlarının kimyasal patlayıcıları tespit edecek cihazlar kullanılmasını, şüpheli yolcular için "özel oda" oluşturulmasını talep ediyor.

    Türk tarafı ise güvenliği Türkiye'nin sağlaması konusunda ısrarcı.

    Türk yetkililer, İsrail ile hava ulaşımı anlaşmasının 2009'da yenilendiğini, Türkiye'nin bu anlaşmaya uygun hareket ettiğini söylüyor. Bu nedenle, Türk şirketlere misilleme yapılması da düşük bir olasılık olarak görülüyor.

    Türkiye'den İsrail'e uçuşlarda daha yüksek güvenlik önlemleri uygulanıyor. Türk havayolu şirketleri, İsrail seferlerinde, Amerika'ya giden uçuşların da güvenlik taramasını yapan şirketle çalışıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow