hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türklerin öldüğü yangında Neo-Nazi iddiası

    Türklerin öldüğü yangında Neo-Nazi iddiası
    expand

    Almanya'da yaşadıkları evde çıkan yangında 7 çocuğuyla birlikte yaşamını yitiren Nazlı Özcan Soykan'ın ağabeyi, "Yanan binanın duvarında 'gamalı haç' vardı" iddiasında bulundu.

    Stuttgart eyaletinin yakınlarındaki Backnang kentinde, 10 Mart 2013'te çıkan yangında Nazlı Özcan Soykan (40), çocukları Hatice (17), Yılmaz (14), Abdülkadir (8), İzzet (7), Yasin (6), Ahmet (3) ve 6 aylık Murat yaşamını yitirdi.

    Nazlı Özcan Soykan'ın Afyonkarahisar'da oturan ağabeyi 43 yaşındaki Satılmış Özcan, yangınla ilgili 3 iddia gündeme getirdi. Alman devletinin delilleri kararttığını öne süren Özcan, Türk yetkililerin konunun üzerine gitmesini istedi. Almanya'da "kendi ailesini yakan Türkler" diye nitelendirildiklerini, bu nedenle psikolojilerinin bozulduğunu vurgulayan Özcan, yangının nasıl çıktığının belirlenmesi için bilirkişi tuttuklarını ancak çalışmaların yapılması için 13 bin Euro'ya ihtiyaç duyduklarını söyledi.

    "Cam kırıkları içerideydi"

    Yangının çıkışına ilişkin çelişkili açıklamalar yapıldığını kaydeden Özcan, şöyle konuştu:

    "Yangının elektrik tesisatındaki arızadan çıktığı söylendi. Kız kardeşim, ev sahibiyle elektrik tesisatındaki arıza nedeniyle birkaç kez tartışmıştı. Lambalar yanıp yanıp sönüyordu. Yanan binanın içine bizi sokmak istemediler. Ana kapının camlarının kırık olduğunu gördüm. Camlar içeri doğru kırılmıştı. Kundaklama olduğunu o gün düşündük. Biz ne kadar üstüne gittiysek de Alman devleti konuyu kapattı. Önce 'sobadan yangın çıktı' dediler. Sobadan, annemin 3- 4 gün önce attığı gazete kağıdı çıktı."

    "Yanan evin karşısında hakaret"

    Kendilerine yönelik özel bir tehdit olmadığını ancak Almanya'da Türkler ve Yahudilere sürekli sözlü saldırılarda bulunulduğunu aktaran Özcan, ev yandıktan sonra hemen karşıdaki binanın camına Almanca hakaret sözü yazıldığını iddia etti. Kız kardeşinin evinin duvarına "gamalı haç" çizildiğini de öne süren Özcan, "Ama, 'gamalı haç' bir şekilde silindi. Binanın çevresinde 3-4 güvenlik kamerası var. Avukatımız vasıtasıyla görüntüleri istedik. Ama ne hikmetse bu kameralarda görüntü yok. Bu deliller yok edildi" diye konuştu.

    "Sigarayla yanması mümkün değil"

    Yangının çıkış nedenini halen çözemediklerine dikkati çeken Özcan, Alman savcılık makamı ve İsviçre'den gelen bilirkişinin "Ateşi ev hanesinden biri yaktı" diyerek dosyayı kapattığını öne sürdü. Yangının sigaradan çıktığının da iddia edildiğini vurgulayan Özcan, "Bu da mümkün değil. Almanya'daki sigaralar, içilmediği takdirde 1 dakika içinde kendi kendine söner. Yakma ihtimalini yüzde 100 ortadan kaldırıyor. Bizi kuşkulandıran, polisin 'evin içinde açık ateş yakılmış' iddiası. Hangi anne, yavrusunun yanında, evde böyle ateş yakabilir? Çocuklarımızı niye öldürelim? Bu açıkça iftiradır" dedi.

    "13 bin Euro gerekiyor"

    Yangına ilişkin açılan davanın durdurulduğunu, ancak temyize gitmek için tüm şartları zorlayacaklarını kaydeden Özcan, şöyle devam etti:

    "Davayı sürdürmek için bilirkişi tuttuk. Bilirkişi masraflarını karşılamaya gücümüz yetmiyor. Devletimizin bize el uzatması gerekiyor. İlk etapta avukatın hemen harekete geçmesi için, bilirkişinin çalışma yürütebilmesi için 13 bin Euro lazım. Alman devletiyle tek başımıza mücadele edecek durumda değiliz."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow