hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ağrı Dağı'nda mahsur kalan dağcı kurtarıldı

    Ağrı Dağında mahsur kalan dağcı kurtarıldı
    expand

    Ağrı Dağı'na solo tırmanış yaptığı sırada 4 bin 200 metre yükseklikte mahsur kaldığını arkadaşlarına mesajla bildiren dağcıya ulaşıldı.

    İstanbul'dan Doğubayazıt ilçesine gelen ve 3 gün önce tırmanışa geçen Emre Varol'u (34) aramak için Doğubayazıt'tan 7 kişilik ekip, birer ambulans ve
    arama kurtarma aracı yola çıktı.

    Ekipler, yaklaşık 5 saat sonra 3 bin 700 metre yükseklikteki kum kampında Varol'a ulaştı. Varol, yaptığı açıklamada, 3 gün önce tırmanışa geçtiğini belirterek, "Zirveye çıkmadan 5 bin 100 metre yükseklikte kurt ve vahşi hayvanlarla karşılaştım. Bana saldıracaklarını düşündüm. Hayvanlara izimi kaybettirmek için yolumu değiştirdim, fakat kayboldum" diye konuştu.

    Kaybolduğunu anlayınca arkadaşlarına mesaj atarak durumu bildirdiğini anlatan Varol, şöyle devam etti:

    "Yolumu kaybedince durumu arkadaşlarıma bildirdim. 5 bin 100 metre yükseklikten itibaren irtibat halindeyiz. Yaklaşık 16 saat yürüdüm. Ben kendi imkanlarımla 3 bin 700 metreye kadar indim. Fakat yoruldum ve hava çok soğuk. Bu nedenle 3 bin 700 metre yükseklikteki kum kampında beklemeye başladım. Ekiplerle
    mesaj yoluyla haberleştim. Bölgeyi bildikleri için yerimi tahmin ettiler. Ben de el feneriyle yerimi belli etmeye çalıştım."

    Elleri ve ayakları donmak üzere olan Vural, "Çok yorgunum. Mutluyum. Ekiplere teşekkür ediyorum" dedi.

    Doğubayazıt Alan Kılavuzları Arama Kurtarma Derneği ekip şefi Murat Şahin de "Durum bize saat 18.00'de bildirildi. Biz hemen 7 kişilik ekibimizle dağa doğru yola çıktık. Dağcı ve arkadaşlarının bize verdikleri koordinatlar doğrultusunda dağcının yerini tespit ettik. Dağcıya ulaştığımızda bitkin haldeydi, çadırında bizi bekliyordu" diye konuştu.

    Varol, Doğubayazıt Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Tedavisinin ardından taburcu edilen Varol, rotayı bilmediği için kaybolduğunu anlattı. Kurtların kendisini takip ettiğini, Cehennem Vadisi'nde buzul balkonda askıda kaldığını anlatarak, "İskender Iğdır'ın düşüp öldüğü yerden kurtulduğum için iki rekat şükür namazı kıldım" dedi. Doğubayazıt Alan Kılavuzları Arama Kurtarma Derneği'nin misafiri olan Varol, jandarmaya ifade verdi ve alan kılavuzu almadığı için kendisine 186 lira para cezası kesildi.


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow