hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    El Kaide saldırılarının kayıpları anıldı

    El Kaide saldırılarının kayıpları anıldı
    expand

    İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğu ile HSBC binasına 20 Kasım 2003'te yapılan El Kaide saldırılarının 10. yılı dolayısıyla İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'nin de katılımıyla anma töreni düzenlendi.

    İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, büyükelçi ve konsolosluk çalışanlarının, İstanbul'da 10 yıl önce gerçekleştirilen terör saldırılarından bu yana, bölgedeki insanların destek ve dostluğunun farkında olduğunu söyledi.

    Başkonsolosluk binasındaki tören öncesi, saldırının gerçekleştiği yere Hague ve İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi David Reddaway, çelenk bıraktı.

    Daha sonra gazetecilere açıklama yapan İngiltere Dışişleri Bakanı Hague, 10 yıl önce gerçekleşen saldırıyı hatırlamak için biraraya geldiklerini söyledi.

    Bir anma töreni düzenlediklerini ifade eden Hague, "Burada ölenlerin ailesi ve çalışanlarla ilgili bir anma düzenliyoruz. Bölgedeki öldürülen insanları ve iş yeri sahiplerini de hatırlıyoruz. Bu çok trajik" dedi.

    Terörizme karşı savunmadaki kararlılıklarından dolayı Türk insanına teşekkür eden Hague, "Büyükelçi ve konsolosluk çalışanları, bu saldırılar yaşandığından beri, bölgedeki ve İstanbul'daki insanların destek ve dostluğunun farkında. Bundan dolayı olayın her yıl dönümünde Türk dostlarını hatırlıyoruz" ifadelerini kullandı.

    Çelenk sunma törenine, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları ile konsolosluk çalışanları katıldı.

    Törende konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise, "Saldırılar ne kadar haince, alçakca olursa olsun, insanlık vicdanını zedeleyen ne kadar vahşice yöntem kullanırlarsa kullansınlar, bizim teröre karşı olan dayanışmamızı ortadan kaldıramayacaktır. Dün olduğu gibi bugün de ve yarın da Türkiye ve İngiltere olarak dünyanın her yerinde teröre karşı mücadelede yan yana duracağız" diye konuştu.

    Kendilerinin de siyasi kararlılığının bu kişilere karşı küresel mücadele yürütme yönünde olması gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, şunları söyledi:

    "Burada da biz terörü herhangi bir dinle, etnisiteyle, mezheple ilişkilendirme mantığına hep beraber karşı çıkıyoruz. Terör bir insanlık suçudur ve bu suçu işleyen hangi dinden, ırktan, mezhepten, düşünceden, ideolojiden olursa olsun insanlığın bütününe saldırmış demektir. Bizler de hangi ırktan, mezhepten, ideolojiden, dinden, siyasi düşünceden, görüşten olursak olalım onlara karşı aynı cephede buluşmak durumundayız. Bu siyasi kararlılığımız bundan önce olduğu gibi bundan sonra da aynı şekilde sürecek. Sayın Hague şundan emin olunuz; Burada kurban verdiğimiz Türk ve İngiliz vatandaşları burada aramızdalar. Onların yaptığı büyük fedakarlık bundan sonra yürüteceğimiz mücadelede de bizlere ışık tutacaktır."
              
    İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise İngiltere Başbakanı David Cameron'ın mesajını okudu. Cameron'ın mesajında şu ifadeler yer aldı:

    "Son derece üzücü olan bu yıldönümünde, özellikle hayatını kaybedenlerin aileleri ve Başkonsolosluk Binası Pera House'da on yıl önce çalışmakta olanlar olmak üzere, dualarım hepinizle. O gün yaşananların anısı, terörün kazanmaması için kararlılığımızı daha da güçlendirmekten öteye gitmiyor. Ama bizlere, terör şiddetinin masum canlar üzerindeki trajik bedelini de hatırlatıyor. Pek çoğunuzun katlanmak zorunda kaldığı kayıp ve kederin üzüntüsünü içtenlikle paylaşıyor ve metanetinizden ötürü sizlere en içten teşekkürlerimi sunuyorum."

    Konuşmalarına ardından saldırılarda hayatını kaybedenlerin isimleri okundu. Törenin sonunda Bakan Davutoğlu ve Hague, sahneye çelenk bıraktı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow