hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mahkemelere erişimin önemine vurgu

    Mahkemelere erişimin önemine vurgu
    expand

    İstanbul'da düzenlenen 2. Uluslararası Yüksek Mahkemeler Zirvesi'nde, dava taraflarının, kamuoyunun ve medyanın mahkemelere erişimin önemine vurgu yapıldı.

    Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Mukim Temsilci Yardımcısı Matilda Dimovska, "Avrupa Birliği'ne katılım müzakereleri sürecinde, Türkiye oldukça kapsamlı anayasal ve yargı ile ilgili reformlar gerçekleştirmiştir" dedi.

    Dimovska, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen, "Yargıda şeffaflık" konulu 2. Uluslararası Yüksek Mahkemeler Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, kamuya açık mahkemelerin görülmesi ve bu süreçlerin açık bir şekilde yapılmasının, kanunun yerine getirilmesi ve adaletin yerini bulması açısından çok önemli olduğunu anlattı.

    Kamu bilgisinin bu doğrultuda artırılmasının önemine değinen Dimovska, kovuşturmaların, süreçlerin nasıl yürüdüğünü bilmelerinin de hem şeffaflık oluşması hem de mahkemelere yönelik kamu güveninin sağlanması açısından çok önemli olduğunu belirtti.

    Mahkemelere erişim

    Dimovska, önemli bir diğer konunun ise mahkemelere erişim olduğunu aktararak, bunun demokratik bir yapının olması adına önemli gerekçelerden birisi olduğunu dile getirdi. Dava taraflarının bu sistemi iyi bilmemesi durumunda söz konusu süreçlerin gözardı edilmiş sayılacağını ifade eden Dimovska, şöyle devam etti:

    "Bu nedenle yargının standart kullanıcı dostu formları ve de talimatları, açık bir şekilde sağlaması lazım. Tüm politikaların ve prosedürlerin bu şekilde yürütülmesi lazım, aynı şey dava dosyaları ve ücretleri için de geçerlidir. Aynı şekilde bu süreç içerisinde yapılması gereken noktalardan birisi de bunun açık olarak yürütülmesidir. Bu sadece kapıların açık tutulması değil, mahkemele salonlarının açık tutulması değil aynı şekilde medyanın da gazetecilerin de rahat bir şekilde erişmesi lazımdır. Birçok ülkede başarılı bir şekilde medya mensupları için mahkeme salonlarına erişimin sağlanmıştır."

    Şeffaf ve hesap verebilir yargı

    Dimovska, tam anlamıyla şeffaf ve hesap verebilir bir yargının hem Türkiye hem de diğer ülkeler için çok önemli olduğunun altını çizdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow