hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Altın Portakal'a "Gezi" damgası

    Altın Portakala Gezi damgası
    expand

    Bu yıl 50'nci kez kapılarını açan Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde dün gece özel bir tören vardı. CNN TÜRK'ten canlı yayınlanan gecede Türk sinemasının usta isimlerine 50. yıl anısına özel ödüller verildi.

    Cam Piramit Kongre ve Fuar Merkezi'ndeki tören alanına sanatçılar kırmızı halıdan geçerek girdi.

    Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jüri başkanı Türkan Şoray, Yeşilçam'ın sevilen sanatçıları Fatma Girik, Nebahat Çehre, Ediz Hun, Göksel Arsoy, Yusuf Sezgin, Salih Güney, Ahmet Mekin, Ayten Uncuoğlu, Işık Yenersu ve Kuzey Vargın'ın da aralarında bulunduğu sanatçılar halkı selamladı.

    Törenin konukları arasında "Bir Ayrılık" adlı filmiyle "En İyi Yabancı Film" ve "Özgün Senaryo" dallarında Oscar alan İranlı yönetmen Asghar Farhadi de vardı.

    50. yıl özel gecesi geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren ünlü oyuncu Tuncel Kurtiz'in filmlerinden görüntülerle başladı.

    Sunuculuğunu Mete Horozoğlu'nun yaptığı gecede, Kurtiz'in şiir de okuduğu görüntüler salondakilere duygusal anlar yaşattı.

    Gecede Nebil Özgentürk'ün senaryosunu yazdığı ve yönettiği Altın Portakal'ın 50. yılı dolayısıyla hazırlanan "Venüs'ün Seyri" adlı belgesel de gösterildi.

    1. Altın Portakal Film Festivali'nde ödül alan ve yarışan filmlerde rol üstlenen usta sinemacılar 50. yıl özel ödülü ile onurlandırıldı.

    Memduh Ün'ün yönetmenliğini yaptığı "Ağaçlar Ayakta Ölür" adlı filmle 1964 yılındaki ilk festivalde "En İyi Erkek Oyuncu" seçilen İzzet Günay ve "Acı Hayat" adlı filmdeki rolüyle "En İyi Kadın Oyuncu" ödülüne layık görülen Türkan Şoray'a ödüllerini Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın verdi.

    1964'ün en iyi filmi "Gurbet Kuşları" filminin yönetmeni merhum Halit Refiğ'in ödülünü eşi Gülper Refiğ alırken, törene katılamayan yönetmen Memduh Ün'ün ödülü Fatma Girik'e verildi.

    Gecede Nebahat Çehre, Ediz Hun, Göksel Arsoy, Ahmet Mekin, Eşref Kolçak, Tanju Gürsu, Yusuf Sezgin, Suna Selen ve Süleyman Turan gibi usta oyuncuların yanı sıra yönetmen ve senaristler Ertem Göreç, Safa Önal, Yılmaz Atadeniz ve Duygu Sağıroğlu'na 50. yıl özel ödülü verildi.  

    Gezi eylemlerine destek sloganlarının atıldığı gecede yönetmen Şerif Gören, ödül almaya Beşiktaş taraftar grubu Çarşı'nın tişörtüyle çıktı.

    Sinema yaşamı boyunca hep bazı şeylere karşı olduğunu belirten Gören, "Sansüre karşıyım, Amerikan tröstlerine karşıyım, darbeye karşıyım, işkenceye karşıyım. İçimdeki otosansüre de karşıyım. Onun için Çarşı'yım" diye konuştu.

    Altın Portakal Film Festivali'nde müzikleriyle en çok ödül alan isim olan Cahit Berkay da Türk sinemasına damgasını vurmuş film müziklerinden hazırladığı seçkiyi sundu.

    Cahit Berkay'a 40 kişilik Antalya Devlet Senfoni Orkestrası eşlik etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow