hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Görsel bir şölen: Defile

    Görsel bir şölen: Defile
    expand

    Daha önce Kâğıttan Kediler, Kaleydoskop, Gösteri, Katarakt, Kalemiti, Başka Bir Yerde gibi kitaplarıyla kendine özgü çizgi dünyasında hikâyeler anlatan Selçuk Demirel'in okura görsel bir şölen sunduğu "Defile", Yapı Kredi Yayınları'ndan okurla buluştu.

    Yapı Kredi Yayınları, Orhan Pamuk'un önsöz yazdığı Selçuk Demirel'in "Defile" adlı kitabı ile Amerikan edebiyatının yaşayan en büyük isimlerinden Philip Roth'un "Hoşça Kal, Colombus ve Beş Öykü" adlı kitaplarını okurla buluşturdu. Ayrıca, Yapı Kredi Yayınları'nın iki aylık edebiyat dergisi Kitap-lık ile Sanat Dünyamız dergisinin de 137. sayısı çıktı.
    DefileSelçuk Demirel
    130 Sayfa, 26 TL

    Selçuk Demirel'den Defile
    Orhan Pamuk'un önsözüyle

    Daha önce Kâğıttan Kediler, Kaleydoskop, Gösteri, Katarakt, Kalemiti, Başka Bir Yerde gibi kitaplarıyla kendine özgü çizgi dünyasında bize hikâyeler anlatan Selçuk Demirel'den görsel bir şölen: Defile.

    Selçuk Demirel, Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan yeni kitabı Defile'de, çizimleriyle okur ve izleyiciyi görünüm üzerine düşündüren görsel bir şölen sunuyor. Orhan Pamuk'un önsözünü yazdığı Defile için, bir anlamda insanoğlunun her zaman takıntı haline getirdiği bir olgunun kitabı diyebiliriz. Orhan Pamuk, kitap için yazdığı önsözde şöyle diyor: "Selçuk Demirel'in çizgilerini sevmemek mümkün mü? Onun resimlerine bakarken kendimizi olduğumuzdan daha akıllı bulduğumuz için severiz Selçuk'un çizgilerini. Yüzümüzde beliren gülümseme hicvetmenin, başkalarının zayıflık ve kusurlarını ortaya dökmenin sevinci değildir. Dünyayı akılla görmenin, Selçuk Demirel'in çizgilerine bakarken zeki olabilmenin memnuniyetini verir bize."
    Hoşça Kal, Colombus ve Beş ÖyküPhilip Roth
    Çevirenler: Ülkü Tamer - Deniz Koç
    282 Sayfa, 19 TL

    Philip Roth'dan Hoşça Kal, Colombus ve Beş Öykü
    "Merhamet Adaleti Aşar": Philip Roth'un Eskimeyen Öyküleri

    Amerikan edebiyatının yaşayan en büyük isimlerinden Philip Roth, ilk kitabı Hoşça Kal, Columbus ve Beş Öykü yayımlandığında yalnızca yirmi altı yaşındaydı. Kitabın 1959 yılında National Book Award'a layık görülmesi, Roth'un yazarlık hayatında kazanacağı başarıların ilk işaretiydi.

    Ülkemizde Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan Hoşça Kal, Colombus ve Beş Öykü kitabına adını veren novella, "Hoşça Kal, Columbus"ta Roth genç bir çiftin aşkı üzerinden Amerikan-Yahudi orta sınıfına keskin bir ironiyle yaklaşıyor. Kitaptaki diğer öykülerden "Yahudilerin Dinden Dönüşü"nde bir Musevi din okuluna uğruyor ve bir çocuğun aklını kurcalayan soruların unutulmaz bir finale giden olayları tetikleyişini izliyoruz. "İman Muhafızı"nda bir çavuşun, askerlik mesleğinin katı kurallarıyla merhamet duygusu arasında bocalamasını, "Epstein"da yaşlı bir çiftin evliliklerinin geçtiği sınavı okuyoruz. "İnsanı Söylediği Şarkıya Bakarak Tanıyamazsın", muzip bir okul ve arkadaşlık hikayesi olarak başlıyor ama devlet ve ideoloji hakkında "ciddi" yerlere varıyor. "Fanatik Eli"da ise, bir Amerikan kasabasının orta sınıf sakinlerinin en çok korktukları şeyle ?köktendinci bir yabancıyla? karşılaşmaları din, ötekilik ve aidiyet üzerine, belki de Roth'un öykücülüğünün zirvesi sayılabilecek bir öyküye dönüşüyor.

    "Merhamet adaleti aşar," diye yazıyor Roth. Hoşça Kal, Columbus'taki her bir öyküde de, insani zaaflara yönelttiği derin şefkat sayesinde, bu sözün doğruluğunu kanıtlıyor.

    Camus ve Swann'ların Tarafı 100 Yaşında

    Yapı Kredi Yayınları'nın iki aylık edebiyat dergisi Kitap-lık'ın Kasım-Aralık sayısı çıktı. Dergide Albert Camus ve Swann'ların Tarafı'nın yüzüncü yılları René Char - Albert Camus mektuplaşması ve Serdar Rifat Kırkoğlu, Roland Barthes yazıları ile anılırken Can Gürses'in "Yazarın Vakti, Kitabın Zamanı" başlıklı soruşturmasını Nedim Gürsel, Haydar Ergülen, Murat Yalçın, Hatice Meryem ve Murat Özyaşar yanıtlıyor.

    Yalçın Tosun'la yeni öykü kitabı Dokunma Dersleri, Veli Uğur'la popüler roman üstüne söyleşilerin yer aldığı yeni sayıda Necmi Zekâ, Cevdet Karal, Aslı Serin, Fırat Demir şiirleri, Nilüfer Kuyaş, Tuncer Erdem, Saliha Yadigâr, Şenay Eroğlu Aksoy, Kadire Bozkurt, Emrah Öztürk öyküleri, Gürsel Korat, Cemal Bâli Akal, Uğur Kökden, Ali Ömer Akbulut, Selçuk Uygur, Kadir Gülen ve Mehtap Işık ise yazılarıyla Kitap-lık okuruyla buluştular.

    Şiirsel bölümünde Danimarkalı şair Peter Laugesen'den minik bir seçki, Sandıktan bölümünde Reşat Nuri Güntekin'den iki gülmece öyküsü ve Güzel Sayfalar'da Mehmet Can Doğan'ın 1930'daki bir Nobel tartışmasını anlatan yazısı ile Kitap-lık kendi edebiyat gündeminin izini sürüyor. Her zaman olduğu gibi, kitapları sevenlerin dergisi Kitap-lık, iyi edebiyatın ve nitelikli okurun açık adresi olmayı sürdürüyor.

    Sanat Dünyamız'ın 137. sayısı çıktı

    Derginin bu sayısında Bienaller ve Büyük Sergiler Dosyası var. Bellek/Emek serisinin ilk konuğu Nuran Terzioğlu, Kayıp Zamanın İzinde'nin ilk cildinin 100. Yıldönümünde "Proust, Vermeer ve 'Dünyanın En güzel Tablosu'" başlıklı yazısıyla Mehmet Rifat ve fragMENtaTION 10: Gereon Krebber'in projesi de bu sayıda.

    Derginin editörü Mine Haydaroğlu ve Türkçe-İngilizce hazırlanan bu dosyanın eş editörü Başak Şenova şunları yazdılar:

    Mine Haydaroğlu: "Sanat Dünyamız'ın bu sayısının büyük bölümü bienaller ve büyük sergiler üzerine bir dosyadan oluşuyor. Bu dosya küratör/tasarımcı/yazar Başak Şenova'nın değerli çalışması ve eş-editörlüğüyle gerçekleşti. Bu özel dosyadaki amacımız okurlara dünyadaki çeşitli büyük sergilere, alanda çalışan deneyimli isimlerin yazılarıyla bir bakış ve birarada bu bakışlarla günümüze dair bir kaynak sunarak bienallerin ve büyük sergilerin yerel olduğu kadar daha büyük ölçekte değerlendirilmesine katkıda bulunmak. Bu doğrultuda Başak Şenova dünyadaki önemli sergiler arasından bir seçki yaptı ve bu sergileri yakından tanıyan yazarları dergimize davet etti. Alya Sebti, Diana Abouali, Julia Moritz, Kaelen Wilson-Goldie, Nat Muller sırasıyla Marakeş, Kalandiya, Moğolistan, Beyrut ve Bosna'daki sergileri anlattılar. Dosya, 13. İstanbul Bienali üzerine Sarah-Neel Smith'in ve Süreyyya Evren'in yazılarıyla tamamlandı."

    Başak Şenova: "Bu bölümde bienallerin ve süregelen büyük çaplı çağdaş sanat etkinliklerinin coğrafi, ekonomik, ideolojik, entellektüel, eğitimsel ve estetik koşullarının ve farklılıklarının karşılaştırılması ve tartışılması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, bir seri metin aracılığıyla dünyadaki bienal ve büyük çaplı etkinliklerin arasından öne çıkan birkaç sıradışı alternatif model üzerine odaklandık: Land Art Mongolia Lam 360?, Marakeş Bienali, Uluslararası Kalandiya Bienali, Sharjah Bienali, Bosna'daki Bienal Projesi D-0 Ark Underground ve Home Works, Beyrut. Bu örnekler bienallerin ve büyük çaplı etkinliklerin etkin ve temel gelişimlerinin haritasını; toplumların ihtiyaçlarıyla olan ilişkilerine, sanat üretimi parametrelerine, sürdürebilirliklerine, fonlama koşullarina, arşivleme gereksinimlerine ve bilgi üretimi koşullarına paralel olarak ortaya koyuyor. Bu bölümdeki metinler çeşitli eleştirel yaklaşımlarla bu haritaları okuyor."

    137. sayıda ayrıca şunlar var:

    - Marcel Proust'un Kayıp Zamanın İzinde başlıklı 7 ciltlik eserinin ilk kitabı olan Swann'ların Tarafı ilk kez 1913'te yayımlandı. 100. yıldönümü nedeniyle Marcel Proust ve Jan Vermeer'in ve  "Dünyanın en güzel tablosu"nun ilginç bağlarını Mehmet Rifat anlattı; sanatçı ve yazar kimlikleri üzerine önemli bir konuyu açtı.

    - Necmi Sönmez küratörlüğünde hazırlanan fragMENtaTION serisinin 137. sayıdaki konuğu Gereon Krebber oldu. Sönmez'in yazdığı gibi "Krebber'in kendi formlarını bir tür atlas mantığıyla bir araya getirdiği bu projesi, malzemenin 'beden ısısını' görselleştirmeyi başarıyor.

    - Sanat Dünyamız bu sayısında "Bellek/Emek" başlıklı yeni bir seriye başladı. Nazlı Pektaş'ın hazırladığı dizide Türkiye kültür sanat hayatına yıllarca emek vermiş, katkılarıyla önemli yerler edinmiş araştırmacı, yazar, arkeolog, sanatçı vd isimler konuk olacak. Serinin ilk ismi galerici Nuran Terzioğlu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow