hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Garaj: Zıt kutupların buluşması

    Garaj: Zıt kutupların buluşması
    expand

    Yazdığı ilk oyun "Kabin"le izleyicinin beğenisini kazanan Kemal Hamamcıoğlu, 2. oyunu "Garaj"da transseksüel seks işçisi Orkide'yle fotoğraf öğrencisi Kahraman'ı buluşturuyor.

    Geçen sezon her gösterimi kapalı gişe olan "Kabin"e ancak Haziran ayında yer bulabilmiş ama onu da Gezi Parkı'na helal etmiştik.

    "Kısmet, belki bu sezon izleriz" diye düşünürken Kemal Hamamcıoğlu'nun yeni oyunu "Garaj"ın sahneleneceğini işittik.

    Transseksüel seks işçisi Orkide'yle fotoğraf öğrencisi Kahraman'ı bir garajda buluşturan ve bizi yaşadığımız dünyadan 1 saat koparan oyun, adından daha çok söz ettireceğe benziyor.

    Tiyatroda "Vur/Yağmala/Yeniden", "Kutlama", "Altın Ejderha" gibi oyunlarda izlediğimiz, TV'nin en temiz işlerinden "Uçurum"daki performansına bayıldığımız Enis Arıkan'la, "Suskunlar" dizisindeki İbo rolüyle sempati ve de hayran kazanmakta gecikmeyen Güven Murat Akpınar'ı buluşturan "Garaj"da, iki oyuncunun kusursuza yakın performansına tanık oluyoruz.

    Özellikle transeksüel seks işçisi Orkide rolünde izlediğimiz Enis Arıkan'ın oyunu hakkında ne dense eksik kalacakmış gibi geliyor.

    Dans ederken en üst seviyeye ulaşan performansı, hüznü, hayalkırıklığı, abartılı (ve de haklı) öfkesi- hepsi- Orkide'nin yüzünden okunuyor.

    Kahraman karakterini canlandıran Güven Murat Akpınar ise, Enis Arıkan'ın karşısında ezilmeden, usul usul ve tam da olması gerektiği gibi oynuyor.

    Bakışları, konuşması, eksik haliyle sahnede duruşu bile başlı başına sempati unsuru. Bu noktada bu denli yaşayan performanslar izlememize olanak sağlayan oyunun yönetmeni İpek Bilgin'i tebriği es geçmemek gerekiyor.

    Kemal Hamamcıoğlu'nun kaleminden çıkan "Garaj", metin olarak da arka planda kalmıyor. Trans bireylerin yaşadığı sorunlara ışık tutmak için yazıldığı ya da bütünüyle trans bireylerin toplumda uğradıkları ayrımcılığa değindiği söylenemez ama zaten niyetin bundan çok Orkide'nin kırılganlığını, iyi niyetini, vicdanını kısacası insanlığını hissettirebilmek olduğunu hissediyorsunuz izlerken. En azından bana öyle oldu.

    Yine de metinde Orkide'nin askerlikte ve sonrasında karşılaştığı muamelelerden, gizlemek zorunda kaldığı kederinden izler bulmak mümkün.

    Kahraman karakterine de derinlik kazandırmayı başarmış Hamamcıoğlu. Orkide'ye eşlik eden yardımcı karakter gibi değil, kendi hikayesiyle de var olmayı başarmış bir Kahraman çizilmiş metinde. İyi ki de öyle olmuş.

    Var güçleriyle var olmaya çalışan bu iki zıt karakterin komik ve duygu yüklü buluşmasını, Fındıklı'daki Craft Tiyatro'da (Cihangir Yoga'nın olduğu binada) izlemek mümkün.

    Yazan: Kemal Hamamcıoğlu
    Yöneten: İpek Bilgin
    Yönetmen yardımcısı: Olgu Baran Kubilay
    Dekor-ışık tasarımı: Simone Mannino-Jesse Gagliardi
    Ses tasarım: Özgür Kuşakoğlu
    Kostüm: Hakan Oktaş
    Oynayanlar: Enis Arıkan-Güven Murat Akpınar
    Teaser: Olgu Baran Kubilay
    Proje ekibi: Erdeniz Kurucan, İlker Özer, Okan Başar Bahar, Fulya Filazi
    Gişe telefon: (0212) 249 22 23 - (0545) 249 49 67
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow