hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nazan Kesal: Kadınlar "artık yeter" demiyor!..

    Nazan Kesal: Kadınlar artık yeter demiyor..
    expand

    Film Arası'na konuşan ünlü oyuncu Nazan Kesal, sinemamızda özgün rollerinin yazılamadığını söyledi. Kadınların kendilerine yönelik eziyete "artık yeter" diyemediklerini ifade eden Kesal, "Derdi olan karakterler oynamak istiyorum" dedi.

    Film Arası Sinema Dergisi'nin Aralık sayısına konuşan ünlü oyuncu Nazan Kesal, sinema ve oyunculuğa dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

    En son Tayfun Pirselimoğlu'nun yönettiği Saç ile Uluslararası İstanbul Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu ödülünü alan, Gülcan Tezcan'ın sorularını yanıtladı.

    Sinema sektöründeki kadın varlığının azlığına dikkat çeken ünlü oyuncu, "özgür kadın senaryoları, özgün kadın rolleri çok çıkmıyor karşımıza" dedi.

    Rol aldığı filmlerle ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Kesal, hayatla derdi olan karakterler oynamaya çalıştığını söyledi.

    Eşi Ercan Kesal'ın oyunculuğuna da değinen oyuncu, eşinin dikkatli ve iyi bir anlatıcı olduğunu belirtti.

    İşte Nazan Kesal'ın Film Arası'na yaptığı açıklamalardan bazı başlıklar:

    Kadınlar "artık yeter" demiyor!

    "Kadınların her konuda daha çok cesaret sahibi olması gerektiğini düşünüyorum. Toplumsal ve sosyal anlamda bastırılmış duygulardan arınıp kendi zihinsel özgürlüklerini yaşayabilseler o sinemaya da oyunculuğa da yansıyacak. Hangi işi yapıyorsa yapsın daha üretken ve hayata çizik atan, daha iz bırakan üretimlerin içinde olacaktır.

    Ama hâlâ o bastırılmış duygularla hareket ediyor kadınlar ve özgürleşemiyorlar ve istediğimiz anlamda özgür kadın senaryoları, özgün kadın rolleri çok çıkmıyor karşımıza. Tutukluk var. Hem oyuncu, hem yönetmen, hayatın içinde bir anne, eş ve kadın olarak benim de en büyük derdim kadınların önce kendilerine yaptıkları eziyet sonra da kendilerine yapılan eziyete katlanma oranları. Bir 'yeter' çıkmıyor ağızlarından.

    Rollerimin hayatla derdi olmalı

    Seçtiğim, oynamaya heves ettiğim her projenin, karakterin bu hayatla bir derdi olmalı. Bu hayatta derdi olmayan hiçbir karakter beni gıdıklamıyor beni çağırmıyor. Derdi olanlar iz bırakıyor aslında.

    O anlamda bende tabi ki izi kalıyor. Proje devam ettiği sürece karakteri unutmuyorum. Orada bırakıp kapıyı çekip gitmiyorum ama gündelik hayatıma da müdahale etmesine izin vermiyorum o çünkü şizofrenik bir durum. Aklımın bir köşesinde benimle beraber geziyor, dolaşıyor.

    Salonlar bağımsız filmlere kapılarını kapattı

    15-20 sene önce bağımsız bir film çektiğiniz zaman iyi kötü bir sinemada oynuyordu. Az çok seyircisi geliyordu izliyordu. Şimdi bir sayı bile söyleyemiyorsun. Çünkü sinemalar kapılarını açmıyorlar bağımsız sinemaya.

    Bu çok caydırıcı bir şey. Bu anlamda sadece genç sinemacılara yüklenmek bana çok doğru gelmiyor. Bakanlığın da bu anlamda desteğini artırması lazım. Belki genç sinemacılara ayrı bir kontenjan sağlamak gerekir.

    Kurumsallaşmış festivalimiz yok

    Festivallerin kendilerini sorgulaması lazım önce. Uluslararası İstanbul Film Festivali dışında Türkiye'de kurumsallaştığını düşündüğüm, gelenek haline gelmiş bir festival göremiyorum. Her sene rüzgâra göre yön değiştiren bir festival algısı var. Bir tek İstanbul Film Festivali'nde yok bu. Onu bir şekilde oturttular yıllardır ve çok saygı duyuyorum.

    Eşim inanılmaz bir anlatıcı

    İlk tanıştığınızda oyunculuk mayasını fark etmemiştim çünkü o zaman oyunculuk yapmaya heves eden bir tarafı yoktu. Sinemacı ve yönetmen olmak istiyordu. Ama o zaten onda varmış.

    Annemizden, kayınvalidemden gelen bir genetik yatkınlık var. Ercan inanılmaz bir anlatıcıdır. Sohbetlerinde, yemeklerde derin derin takip edersiniz. Detayları çok iyi yakalıyor, çok dolu bir insan. Kendini beslemiş, üç kitap okuyayım bu bana yeter demiyor. Hâlâ öyle. Sabahlara kadar kitap okur."

    Sinema yazıları, söyleşiler, haber ve özel dosyalarla Film Arası'nın Aralık sayısı, Türkiye genelinde satış noktalarında.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow