hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fotoğraflarla Nazım'ın "rüyalarının memleketi"

    Fotoğraflarla Nazımın rüyalarının memleketi
    expand

    Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık'ın Nâzım Hikmet'in doğumunun 111. yıldönümü için düzenlediği "Alnımın Çizgilerindesin Memleketim"- Nâzım Hikmet'in Yolculuk Fotoğrafları Sergisi 30 Ocak - 28 Şubat 2013 tarihleri arasında Yapı Kredi Kültür Merkezi'nde.

    Sergi, Nâzım Hikmet'in "rüyalarımın memleketi" diye adlandırdığı Moskova'ya üçüncü gidişinden sonraki 1951-1963 yılları arasındaki fotoğraflarını kapsıyor.

    Sergideki bu fotoğraflar ve diğer materyaller, Nâzım Hikmet üzerine çalışmalarıyla tanınan M. Melih Güneş tarafından, Vera Tulyakova Hikmet Arşivi, Rusya Devlet Edebiyat ve Sanat Arşivi ile başka ülkelerdeki arşivlerden bir araya getirilerek oluşturuldu.

    Nâzım Hikmet'in yurtdışı ağırlıklı fotoğraflarıyla birlikte, Türkiye dışında basılan bazı kitapları, plakları, ses bantları, M. Melih Güneş'in hazırladığı "Bir Yitik Miras Nâzım Hikmet" başlıklı bir video çalışması ve bazı fotoğrafların orijinalleri de bu sergide bulunuyor.

    Halet Çambel Arşivi'nde korunan ve Nâzım'ın henüz 53 günlük bir bebekken çekildiği bir fotoğrafının bulunduğu, Nâzım Hikmet'in doğum tarihini kesinleştiren Memduh Ezine'nin hatıratı da ilk kez bu sergide sergilenmiş oluyor.

    Halet Çambel'in amcası olan Memduh Ezine, Nâzım Hikmet'in halası Mediha Hanım'la evliydi. Kayınbiraderi (Nâzım Hikmet'in babası) Hikmet Bey'le o yıllarda aynı şehirde, Selanik'te yaşıyorlardı.

    Kağıttan yapılma turna kuşları...

    Nâzım Hikmet'in ölümünden sonra Hiroşimalı çocuklar Nâzım adına Vera Tulyakova'ya, 1000 tane yapıldığında dileğin gerçekleşeceğine inanılan, savaştan sonra ise barışın ve silahsızlanmanın simgesi olan, rengarenk kağıtlardan katlayarak yaptıkları 1000 tane turna kuşu gönderirler.



    "Alnımın Çizgilerindesin Memleketim" - Nâzım Hikmet'in Yolculuk Fotoğrafları Sergisi'ni ziyaret eden çocuklar da bu kağıttan kuşların nasıl yapıldığını sergi salonunda bulunan panolardan ve sergi ile birlikte düzenlenecek olan çocuk etkinliklerinde öğrenebilecek.

    Daha sonra ise bu çocukların yaptığı 1000 turna kuşu, yine sergi salonunda bulunan Hacer Sayman'ın tasarımı dilek ağacına asılacak. Bu 1000 turna kuşu, bir Nâzım Hikmet müzesinin kurulması durumunda ise ağacıyla birlikte bu müzeye armağan edilecek.

    Serginin küratörü M. Melih Güneş sergi ile ilgili şöyle konuştu:
    "Kültür varlığı, geleneklerin dışında yalnızca yapılar, arkeolojik kalıntılar, doğal sitler ya da birkaç bin yıllık elyazmaları değildir. Şairin yolculuklarından sayılabilecek bu sergiyi, Nâzım Hikmet gibi bir kültür varlığımızın edebi mirasının şehrine ulaşma yolculuğunda 'bir gül bahçesinde dinlenme' gibi görüyor, hasret ve ümitten ibaret Nâzım Hikmet'in 'Bir yerlerde bir sevinç günün birinde fışkırır' diyen sözüne kulak veriyorum."



    Nâzım Hikmet'in doğumunun 111. Yıldönümünde düzenlenen "Alnımın Çizgilerindesin Memleketim" - Nâzım Hikmet'in Yolculuk Fotoğrafları Sergisi'nin amacı Nâzım Hikmet'in eserlerini bir katalogda toplamak ve daha sonra kurulabilecek bir Nâzım Hikmet müzesi için kaynak temin etmek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow