hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    32. İstanbul Film Festivali başlıyor

    32. İstanbul Film Festivali başlıyor
    expand

    32. İstanbul Film Festivali, 30 Mart-14 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

    Festivale ilişkin Martı İstanbul Hotel'de düzenlenen basın toplantısında, bu yılki festivalin programı ve etkinlikleri tanıtıldı.

    Toplantının açılış konuşmasını yapan İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, bu yılki tanıtım afişlerinde grafik sanatçısı ve İKSV Kurumsal Kimlik Danışmanı Bülent Erkmen'in tasarımlarının yer aldığını söyledi.

    Taner, festival afişinin Nuri Bilge Ceylan'ın "Uykusuz Gece" adlı fotoğrafı ve yönetmenin el yazısı ile Bülent Erkmen'in tasarımından oluştuğunu özel olarak hazırlanan bir video ile anlattı.

    Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil de kültür ve sanatın her zaman öncelikleri olan alanlar arasında olduğunun altını çizerek, 32. İstanbul Film Festivali'nin ülkede kültür ve sanatın kurumsallaşmasında bir dönüm noktasını temsil ettiğini ifade etti.

    Festival'in Türkiye'de köklü bir sinema kültürünün gelişmesini sağladığına dikkati çeken Binbaşgil, sinemaseverleri dünya sinemasının en seçkin ve özgün filmleriyle buluşturan Festival'e 9. kez destek olmaktan büyük gurur duyduklarını dile getirdi.

    32. İstanbul Film Festivali

    Toplantıda festival programı, İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan tarafından açıklandı.

    Festival, 29 Mart 2013 tarihinde İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'ndaki açılış töreniyle başlayacak.

    Festival'in açılış filmi Pedro Almodovar'ın son filmi "I'm So Excited / Aklımı Oynatacağım" olurken, film festival boyunca izlenebilecek.

    Festivalde, sinemaseverlere 20'nin üzerinde bölümde 200'ü aşkın filmin yanı sıra, usta sinemacıların katılacağı söyleşiler, atölye çalışmaları ve sinema dersleri sunulacak.

    Festival, bu yıl 2012 ve 2013'ün parlak filmlerinden unutulmaz sinema klasiklerine, usta yönetmenlerin başyapıtlarından, Berlin Film Festivali'nde prömiyeri yapılan filmlere, "Altın Lale" ve "Face" yarışmalarından, belgeseller ve çocuk filmlerine uzanan bir programla izleyiciyle buluşacak.

    Festival programında "Kadın Hikayeleri" gibi yeni bir bölümün yanı sıra, uzun bir aranın ardından yeniden canlandırılan "Edebiyattan Beyazperdeye", Eylül'de başlayacak 13. İstanbul Bienali işbirliğiyle hazırlanan "Ben-Kentli Vatandaş Değil Miyim?" ve "Gerçek Mucizedir: Carlos Reygadas" gibi özel bölümler yer alacak.

    Festival kapsamında "Köprüde Buluşmalar" etkinliğinin de 8.'si düzenlenecek.

    Festivalin "Uluslararası Yarışma" bölümünde ise "Altın Lale" ödülü için, sanat ve sanatçı temasını işleyen ya da bir edebiyat eserinden uyarlanan 12 film yarışacak.

    Festivalde yarışma jürisinin başkanlığını Avustralyalı film yönetmeni Peter Weir üstlenecek.

    Festival, 14 Nisan 2013 tarihinde Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenecek kapanış ve ödül töreni ile son bulacak.

    Festivalin Onur Ödülleri

    Festival'de, "Sinema Onur Ödülü" sinema oyuncuları Lale Belkıs ve Ahmet Mekin, görüntü yönetmeni Aytekin Çakmakçı ve senarist Ayşe Şasa'ya, "Yaşam Boyu Başarı Ödülü" yönetmen Costa-Gavras'a, "Onur Ödülü" de Avustralyalı film yönetmeni Peter Weir'e takdim edilecek.

    Ayrıca, Atıf Yılmaz'ın 1966 yılında çektiği, senaryosunu Ayşe Şasa'nın yazdığı "Ah Güzel İstanbul", Lale Belkıs'ın rol aldığı "Kalbimin Efendisi" ve Ahmet Mekin'in oynadığı "Bir Türk'e Gönül Verdim" filmleri de festival programında gösterilecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow