hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Türk sineması, Bolywood sinemasını andırıyordu"

    Türk sineması, Bolywood sinemasını andırıyordu
    expand

    19. Saraybosna Film Festivali Jüri Başkanlığı'nı yürüten Oscar ödüllü yönetmen Danis Tanoviç, Türk ve Bosna Hersek sinemalar hakkında açıklamalarda bulundu.

    Bosna Hersekli Oscar ödüllü yönetmen Danis Tanoviç, "Türk sineması, önceden ciddi bir Avrupa sinemasından ziyade, Bolywood sinemasını andırıyordu. Ancak, Türk sinemasının son yıllarda büyük gelişme kaydettiğini görüyorum" dedi.

    19. Saraybosna Film Festivali Jüri Başkanlığı'nı yürüten Tanoviç, Türk ve Bosna Hersek sinemaları hakkında açıklamalarda bulundu.

    Türk sinemasını yakından takip ettiğini ifade eden Tanoviç, Türk yönetmenlerin ve sinema sanatçılarının, son dönemlerde önemli uluslar arası film festivallerine katılmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti.

    Tanoviç, "Türk sineması, önceden ciddi bir Avrupa sinemasından ziyade, Bolywood sinemasını andırıyordu. Ancak, Türk sinemasının son yıllarda büyük gelişme kaydettiğini görüyorum" diye konuştu.

    Türkiye'nin, gelişmiş bir çok ülke gibi önemli sorunları da olan bir ülke olduğunu belirten Tanoviç, bunun iyi filmlerin ortaya çıkması için sağlam
    bir temel oluşturduğunu söyledi.

    Tanoviç, Türk sinemasının, başarılı yönetmen ve yetenekli sanatçılara sahip olması sayesinde gelecekte çok daha başarılı filmlere imza atacağına inandığını kaydetti.

    "Bosna Hersek'in her filmi bir mücizedir"

    Bosna Hersek sinemasının, dünyanın başarılı sinemalarından biri olmasına rağmen, oldukça kıt kaynaklarla film üretebildiğini ifade eden Tanoviç, "Aslında Bosna Hersek için spesifik olan, bir sineması olmadığıdır. Düzensiz bir sinema fonumuz ve bu durumu anlamayan siyasetçilerimiz var. Maddi ve teknik sıkıntılar ile daha bir çok şey... Dolayısıyla, Bosna Hersek'in her filmi bir mücizedir. Her film yapıldığında bir mücize gerçekleşiyor" şeklinde konuştu.

    Tanoviç, bütçe imkanlarının iyi olmasının sinema sektörünü çok olumlu etkilediğini, ancak başarı için sadece paranın yeterli bir etken olmadığını vurguladı. .

    63'üncü Berlin Film Festivali'nde, kendisine 2 Gümüş Ayı ödülü kazandıran "Demir Toplayıcısının Hayatından Bir Kesit" filminin bu durum için
    önemli bir örnek olduğuna dikkati çeken Tanoviç, filmi çok kısıtlı imkanlar içinde çekmelerine rağmen, ciddi uluslar arası başarı yakaladıklarını kaydetti.

    Tanoviç, "Benim için başarı, iyi bir film yapmak demek. Diğer şeylerin çok fazla önemli olduğunu düşünmüyorum. Olay budur. Filminizi yapabileceğiniz en iyi şekilde yapıyorsunuz ve bekliyorsunuz" dedi.

    Danis Tanoviç kimdir

    1969 yılında Bosna Hersek'in Zenica kentinde dünyaya gelen Tanoviç, yazdığı ve yönettiği, 2001 yılı yapımı olan ilk uzun metrajlı filmi, "No Man's
    Land (Tarafsız Bölge)" ile 74. Geleneksel Akademi Ödülleri'nde "Oscar"ı aldı.

    Aynı filmle Cannes Film Festivali'nde "En iyi senaryo ödülü"nü de kazanan Tanoviç, daha sonra Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen 63. Berlin Film Festivali'nde de "Epizoda u Zivotu Beraca Zeljeza (Demir Toplayıcısının Hayatından Bir Kesit)" adlı filmi ile "En iyi yönetmen" ve "En iyi erkek oyuncu" dallarında 2 gümüş ayı ödülü kazandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow