hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yemeklerden sonra sakız çiğneyin!

    Yemeklerden sonra sakız çiğneyin
    expand

    Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın, sağlıklı dişler ve iyi bir ağız hijyeni için çok pratik tüyolar verdi. Yalçın yemeklerden sonra 20 dakika şekersiz sakız çiğnemenin çürüğü önlediğini, süt içmenin diş yapısını güçlendirdiğini söyledi.

    Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın doğru beslenen kişilerin ağız, diş ve kemik sağlıklarının da aynı oranda sağlıklı olduğuna dikkat çekti.

    Yalçın, "Gözlemlerime dayanarak kolaylıkla söyleyebilirim. Tüm besin gruplarından dengeli olarak beslenme kemiklerimiz ve dişlerimizin dirençli olmasını sağlarken iyileşme sürecini de hızlandırır" dedi.

    Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın diş sağlığını düşünenlerin günlük  beslenmesinin nasıl olması gerektiğini anlattı. Yalçın, her besin grubundan dengeli olarak tüketilmesi gerektiğini belirterek, belli başlı yiyecekleri şöyle sıraladı:

    "Karbonhidrat (ekmek v.b), Sebze, Meyve, Et, Süt, yoğurt, peynir…"

    Ara öğünleri azaltın

    Yalçın, "Özellikle ara öğünlerle şekerli bir gıda yediğinizde 20 dakika boyunca dişleriniz asit ortama maruz kalacaktır. Ara öğünler sıklaştıkça gün içinde dişler sürekli asitle mücadele halinde olacağından çürük oluşumunda artış olur" şeklinde konuştu.

    Ana öğünler serbest

    Yalçın, ana öğünlerde, besin çiğnenme fonksiyonu sırasında  salgılanan  tükürük miktarında  artış olduğunu belirterek, tükürük artışı ile birlikte dişlerin üzerinde besin birikimi ve asit ortamın yaratacağı etkilerin azaldığını anlattı.

    Süt ürünleri mucizesi

    Yalçın, "Süt ürünleri içindeki Kazein proteininden dolayı çürük engelleyici özelliğe sahiptirler. İçerisindeki şeker ve yağ miktarı önemlidir tabiki... Özellikle beyaz peynir, yoğurt  diş dostu besinlerdir.  Rahatlıkla tüketebilirsiniz" şeklinde konuştu.

    Yemekler arasında acıktığınızda

    Yalçın, yemek aralarında acıkınca; "Çiğ sebze,  meyve, peynir, sade yoğurt  yemeyi  tercih edebilirsiniz. Günde 3 kez dişlerinizi florürlü bir diş macunu ile fırçalamak ve diş ipi kullanmak mutlaka yapılması gerekenler listesinde 1. sıradadır" dedi.

    Sakız deyip geçmeyin

    Sakız çiğnemenin önemine dikkat çeken Yalçın, "Yapılan araştırmalar yemeklerden sonra 20 dakika boyunca şekersiz sakız çiğnenmesinin çürük oluşumunu azalttığını göstermiştir… Sakız  çiğneme fonksiyonu sırasında  tükürük miktarında artış görülür ve besinler dişlerin üzerinden uzaklaşmış olur" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow