hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tek nefeste 4 bin kimyasal madde

    Tek nefeste 4 bin kimyasal madde
    expand

    Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği, Antalya Şube Başkanı Kadri Yakut, kanser hastalığında ölümlerin 3'te birine neden olan sigaradan 4 bin çeşit kimyasal maddenin vücuda alındığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'de her yıl 150 bin kişinin kanser hastalığına yakalandığını belirten Yakut, akciğer kanseri nedeniyle yılda 4 bin kişinin hayatını kaybettiğini vurguladı.

    Sigaranın kanser hastalığını tetikleyen en büyük etken olduğuna dikkati çeken Kadri Yakut, hastalarda ölümlerin üçte birinin sigaradan kaynaklandığını ifade etti.

    Türkiye'de akciğer kanseri nedeniyle yaklaşık yılda 4 bin kişinin hayatını kaybettiğini dile getiren Yakut, sigara içenlerin bu hastalığa yakalanma riskinin içmeyenlere oranla 13 kat daha fazla olduğunu belirtti.

    Günde iki paketten fazla sigara içen her 7 kişiden birinin akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybettiğini aktaran Kadri Yakut, puro, pipo gibi tütün mamullerinin de akciğer kanseri riski taşıdığını söyledi.

    Yakut, sigara içenin yanında bulunan ve istemeden dumanı soluyan hiç sigara içmemiş kişinin de bu hastalığa yakalanma riski taşıdığına dikkati çekti.

    Zehirli kimyasallar

    Yakut, sigara dumanı ile 4 bin çeşit kimyasal maddenin solunum yoluyla vücuda alındığını, bunlardan yaklaşık 2 bininin insan vücudunu olumsuz etkileyen zehirli maddeden oluştuğunu kaydetti.

    Kadri Yakut, sigara dumanında karbonmonoksit, fişek ateşleyicisinde kullanılan metanol, araba aküsü yapımında kullanılan kadmium, güve öldürücü naftalin, kimyasal temizleyicide kullanılan amonyak, zehir imalatında kullanılan arsenik ile böcek öldürücü DDT gibi kanser yapıcı etkiye sahip yaklaşık 60 maddenin yer aldığını söyledi.

    Türkiye'de kanser hastası erkeklerin yüzde 33'ünün, kadınların da yüzde 6'sının akciğer kanseri olduğunu kaydeden Yakut, sigaranın akciğer kanserinin yanı sıra dudak, gırtlak, nefes borusu, pankreas, yemek borusu, idrar torbası, mide kanseri gibi çok sayıda kanser türüne de yol açtığını aktardı.

    Kanser haftası

    Kadri Yakut, 1- 7 Nisan tarihlerinin Kanser Haftası olarak kutlandığını hatırlattı. Bu tarihlerde kanser hastalığından korunma yolları ve erken teşhisin öneminin anlatılması için etkinlikler düzenlendiğini ifade eden Yakut, Antalya'daki okullarda öğrencilere, alışveriş merkezlerinde kurulan stantlarda da vatandaşlara broşür dağıtarak sigaranın zararları hakkında bilgi vereceklerini söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow