hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Angelina Jolie'nin tercihi kanserden %94 koruyor

    Angelina Jolienin tercihi kanserden %94 koruyor
    expand

    Cerrahi bir uygulama olan ve memenin içinin tamamen boşaltılması ilkesine dayanan "koruyucu mastektomi" ameliyatı ile meme kanserinden yüzde 85-94 oranında koruma sağlanabiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uzmanlar, özellikle aile öyküsünde meme ve yumurtalık kanseri tehlikesi olan kadınların yüksek risk taşıdığını belirterek, koruyucu mastektomi kararı verebilmek için hastaların mutlaka genel cerrahi, plastik cerrahi, tıbbi onkoloji ve tıbbi genetik uzmanları tarafından birlikte değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

    Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sühan Ayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meme kanserinden korunmak için her iki göğsünü aldıran ABD'li oyuncu Angelina Jolie ile gündeme gelen yöntem konusunda değerlendirmede bulundu.

    "Memenin içi tamamen boşaltılıyor"

    Meme kanseri gelişme riski yüksek olan kadınlarda, kanserle yüzleşmeden, çeşitli yöntemlerle korunmanın mümkün olduğunu anlatan Ayhan, anti-östrojen ilaç tedavisinin meme kanseri riskini azalttığını ve hastalıksız geçirilen süreyi anlamlı şekilde uzattığını söyledi.

    Ayhan, bunun dışında koruyucu amaçla yumurtalıkların alınmasının da BRCA gen mutasyonu tespit edilen kadınlarda meme kanseri oluşma riskini yüzde 53-68 oranında azalttığını ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Koruyuculuğu en yüksek olan yöntemin ise "Koruyucu mastektomi" diye isimlendirilen cerrahi bir uygulama olduğunu anlatan Ayhan, mastektomi ameliyatı ile kadındaki memenin içinin tamamen boşaltıldığını belirtti. Ayhan, bu şekilde meme dokuları alındığı için kansere yol açabilecek riskin ortadan kaldırıldığını vurguladı. Yapılan operasyonların başarı oranının yüksek olduğuna dikkati çeken Ayhan, "Araştırmalar, 10 yıllık takiplerde mastektomi ameliyatının kadınları meme kanserinden koruma oranının yüzde 85-94 olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

    Ayhan, koruyucu mastektomi kararı verebilmek için hastaların mutlaka genel cerrahi, plastik cerrahi, tıbbi onkoloji ve tıbbi genetik uzmanları tarafından birlikte değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
    Memenin boşaltılması sonrasında, meme kaybının yaşanmaması için plastik cerrahlar tarafından anında onarılması gerektiğinin de altını çizen Ayhan, bunun için silikon protezler kullanılabileceği gibi, karın veya sırt bölgesinden doku naklinin de yapılabildiğini kaydetti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow