hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünyanın ilk kusursuz bebeği doğdu

    Dünyanın ilk kusursuz bebeği doğdu
    expand

    Dünyanın genetik olarak kusursuz ilk bebeği doğdu. Connor Levy adı verilen tüp bebek genetik olarak analiz edildikten sonra anne rahmine eklenmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilim adamları, tüp bebek ile dünyaya gelecek çocukların sağlıklı olup olmayacağını neredeyse kesin olarak tespit edecek bir yöntemi başarıyla uyguladı. ABD’de dünyaya gelen tüp bebek, doğum öncesinde genetik yapısı analiz edilen ilk bebek olarak tıp tarihine geçti.

    İngiltere’de gerçekleştirilen ve ‘tüp bebek görüntüleme’ adı verilen yöntemle, ilk kez bir tüp bebek (IVF) doğum öncesinde DNA analizinden geçirildi. ABD’nin Philadelphia kentinde 18 Mayıs’ta dünyaya gelen Connor Levy’nin ebeveynleri, doğum öncesinde IVF embriyosunu İngiltere’nin Oxford Üniversitesi’ne gönderdi. Yapılan DNA analiziyle embriyonun genetik bozukluğa sahip olup olmadığı tespit edildi. Yapılan kontrol, ABD’deki tüp bebek kliniğindeki doktorların, embriyoları doğru kromozom sayısıyla eşleştirmesini sağladı. Guardian gazetesinin haberine göre, tüp bebek görüntüleme sayesinde bu yolla dünyaya gelecek çocukların sağlıklı olma şansı ciddi oranda artacak.

    Hastalık riski azalacak

    ABD’de yaşanan doğum, yeni nesil DNA dizilimi (NGS) yönteminin genom analizinde hızlı ve başarılı olduğunu gösterirken, tüp bebek kliniklerinde seçilecek embriyolarla sağlıklı doğum elde etme şansının da artacağına işaret etti. Oxford Üniversitesi’nde yapılan analizde, bilim insanları genleri içeren krozomları inceledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    NGS yöntemiyle genom analizinin gelişmesiyle, çocukların genetik olarak kanser, kalp veya Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riski de azalacak.

    Üç deneme

    Connor Levy’nin annesi Marybeth Scheidts (36) ve babası David Levy’nin (41), tıp tarihinde ilk olan doğum öncesinde üç kez tüp bebek yoluyla çocuk sahibi olmayı denedikleri ancak sonuç alamadıkları belirtildi. Annelerin yaşı ilerledikçe, embriyoların yanlış kromozom sayısı bulundurma riski artıyor. 20’li yaşlardaki anne adayları için risk 10’da 1 iken, 40 yaşlarındaki anneler için risk oranı yüzde 75’lere kadar çıkıyor.

    Kaynak: Vatan  

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow