hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Bayramda" ne yiyeceğiz?

    Bayramda ne yiyeceğiz
    expand

    Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Kesevuran bayramda sağlıklı beslenmenin püf noktalarını anlattı.

    Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi'nden yapılan yazılı açıklamada, Gizem Keservuran özellikle bayramın ilk günü kahvaltının kesinlikle atlanmaması gerektiğini belirtti.

    Kesevuran "Siyah çaydan vazgeçmeyin ama yeşil çaya da mutlaka yer verin. Misafirinize baklava-kadayıf yerine dondurmalı meyve ve sütlü tatlıları, şeker yerine kuru hurma, kara kayısı kurusu, kara erik kurusu ikram edin" dedi. 

    Sağlıklı başlangıç 

    Ramazan ayında öğün sayısının neredeyse ikiye düştüğünü dile getiren 
    Keservuran, "Eğer ki iftar saatinden sonra bir ara öğün yaparsak belki 3 öğün tüketmiş oluyoruz. Sonuç olarak metabolizma hızı yavaşladı ve kimileri kilo aldı, kimileri doğru beslenemedi, kimileri ise yeterli su tüketemedi. Ramazan Bayramı'nda yiyip içtiklerimizle sağlıklı başlangıç yapmalıyız ki önümüzdeki dönem ramazan ayında aldığımız kilolardan kurtulabilelim" değerlendirmesinde bulundu. 
    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bayram ziyaretlerinde özellikle tatlı, şekerleme, draje ve çikolata tüketimine dikkat edilmesi konusunda uyarıda bulunan Keservuran, bu tür gıdalarla öğün geçiştirmenin yapılacak en büyük hatalardan biri olduğuna dikkati çekti.

    "Şeker yerine hurma"

    Ramazan ayı boyunca karşılaşılan, metabolizma hızının yavaşlamasıyla doğru orantılı ortaya çıkan kabızlık şikayetlerini hafifletmek için posalı lifli besinlerin tüketilmesi gerekiyor.

    Keservuran şunları kaydetti: "Mevsim meyve ve sebzelerinin, sebze yemeklerinin, kuru baklagillerin
    tüketimi arttırılmalı. Yemeklerden sonra mutlaka rezene ve ıhlamur çayları içilmeli. Çaylarınıza ince iki dilim de taze zencefil ekleyerek yavaşlayan metabolizmaları aktive edebilirsiniz. Sıvı tüketimine özen gösterilmeli. Oruçtan çıktığımız bu ilk günlerde artmış sıvı ihtiyacımızı karşılamalı su tüketimini arttırmalı, içecek olarak şekersiz komposto, taze sıkılmış meyve suları (kilo problemi ve diyabet yok ise), ayran ve mineral suyunu tercih edilmeli." Bayramda drajeler, şekerlemeler yerine misafirlere kuru hurma ikram edilebileceğini ifade eden Keservuran, miktarları ölçülü olmak koşuluyla fındık, ceviz, badem ve kuru meyvelerden oluşan mini tabaklar hazırlanabileceğini ve bu şekilde hem mineral ve vitamin içeriği zengin hem de lezzetli sunumlar yapılabileceğinin altını çizdi. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow